Η δανέζικη εταιρεία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Eurowind Energy ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε την κατασκευή ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού έργου 60,2 MW στη δυτική περιοχή της Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία.

Το πάρκο Teius που θα εγκατασταθεί κοντά στο Teius, στην κομητεία Alba, θα κατασκευαστεί με επένδυση περίπου 55 εκατ. ευρώ (59,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Περίπου 15 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό θα προέλθουν από κρατική χρηματοδότηση μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ρουμανίας, σύμφωνα με το renewablesnow.

Το συγκρότημα θα είναι εξοπλισμένο με περισσότερα από 119.000 φωτοβολταϊκά πάνελ που αναμένεται να παράγουν 103.592 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και να αντισταθμίζουν περίπου 37.125 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως. Η ετήσια παραγωγή του εργοστασίου θα είναι αρκετή για να καλύψει την κατανάλωση περισσότερων από 30.000 τοπικών κατοικιών.

Το ηλιακό πάρκο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη Ιουνίου.

Η Eurowind Energy έλαβε άδεια για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου το περασμένο καλοκαίρι, όταν εγκρίθηκε η άδεια για την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στη Γαλλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα. Το ρουμανικό έργο ανήκει στον φορέα του έργου Teius Solar Srl.