Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, OMV Petrom εντείνει τις προσπάθειές της για απαλλαγή από τον άνθρακα με έργα για δύο πράσινες μονάδες παραγωγής υδρογόνου στο διυλιστήριο Petrobrazi. Υπέγραψε συμβάσεις χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. ευρώ μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ρουμανίας για τους ηλεκτρολύτες, οι οποίοι θα έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα 55 MW, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Η Ρουμανία σπεύδει να διανείμει επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ενεργειακό τομέα για να τηρήσει τις στενές προθεσμίες. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων βρίσκονται υπό διπλή πίεση, καθώς πρέπει να συμβαδίσουν με την αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών κανονισμών, το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τα φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα απεξάρτησης από τον άνθρακα. Η OMV Petrom, η οποία ελέγχεται από την OMV με έδρα την Αυστρία, δεν χάνει χρόνο.

Ο παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος διαθέτει επίσης ένα μεγάλο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων, ξεκίνησε ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν από δύο χρόνια. Στην τελευταία της ενημέρωση, η εταιρεία δήλωσε ότι υπέγραψε δύο συμβάσεις χρηματοδότησης μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP ή, στα ρουμανικά, PNRR).

Το Υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε συνολικά 50 εκατ. ευρώ για δύο εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινου υδρογόνου, δυναμικότητας 20 MW και 35 MW, στο διυλιστήριο Petrobrazi. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 140 εκατ. ευρώ.

Η OMV Petrom διέθεσε το 35% των επενδύσεων για «πράσινα» έργα

Η OMV Petrom απέκτησε τη χρηματοδότηση μετά την επαναπροκήρυξη ανταγωνιστικής πρόσκλησης για έργα που υποστηρίζουν επενδύσεις σε πράσινο υδρογόνο, η οποία ξεκίνησε αρχικά το 2022, τον περασμένο Ιούλιο.

«Μέσω της Στρατηγικής μας 2030, δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση στη Ρουμανία και την περιοχή, με επενδύσεις ύψους περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, εκ των οποίων περίπου το 35% θα στηρίξει έργα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτροκίνησης και με το έργο αυτό προσθέτουμε το υδρογόνο στο χαρτοφυλάκιο έργων χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Κριστίνα Βέρτσερε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή πράσινου υδρογόνου για να καταστήσει την εκκολαπτόμενη βιομηχανία ανταγωνιστική.

Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου απαιτεί 60,2 kWh ανά κιλό

Τα δύο σχεδιαζόμενα συστήματα θα παράγουν μαζί περίπου οκτώ κιλοτόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Το μέσο ενημέρωσης PiataAuto υπολόγισε ότι αυτό μεταφράζεται σε 60,2 kWh ανά κιλό, εάν και οι δύο μονάδες λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Για το σκοπό αυτό, η OMV Petrom απαιτεί μια σταθερή και συνεχή πηγή παροχής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Το Υπουργείο Ενέργειας κατέχει ποσοστό 20,7% στην εταιρεία, ενώ τα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία ελέγχουν το 22,5%.

Η ανάπτυξη των δύο έργων είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη διύλιση, τόνισε η OMV Petrom. Είπε ότι η ενσωμάτωση του πράσινου υδρογόνου στη διαδικασία παραγωγής πράσινων καυσίμων, όπως το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο και το βιοντίζελ, μειώνει τις εκπομπές κατά 70%.

Οι ηλεκτρολύτες βρίσκονται στο στάδιο της μηχανικής μελέτης και η εταιρεία δήλωσε ότι θέλει να καταλήξει στην τελική επενδυτική απόφαση πριν από το τέλος του έτους.