Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός της ExxonMobil προγραμματίζει επενδύσεις 10 δισεκατομμυρίων γιουάν (1,29 δισ. ευρώ) στο πρόγραμμα αιθυλενίου της πόλης Χουίζου που βρίσκεται στη νότια κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Μιλώντας πρόσφατα σε ένα αναπτυξιακό συνέδριο για την Γκουανγκντόνγκ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σεντζέν ο Ζαν-Μαρκ Τατόν, πρόεδρος της ExxonMobil China, δήλωσε ότι ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια γιουάν (3,86 δισεκατομμύρια ευρώ), στην πρώτη φάση του προγράμματος αιθυλενίου στην Χουίζου.

Η ExxonMobil είναι μία από τις ξένες εταιρίες που διευρύνουν το επενδυτικό πλαίσιό τους στην Κίνα

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το 2023, η επενδυτική δομή της Κίνας συνέχισε να βελτιστοποιείται και το ποσοστό των επενδύσεων σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας έφτασε το 37,4%, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ. Οι ξένοι επενδυτές επένδυσαν σε 53.766 νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις με ξένη χρηματοδότηση στην Κίνα, σημειώνοντας αύξηση 39,7 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι ξένες εταιρείες είναι αισιόδοξες για την κινεζική αγορά, δήλωσε ο Harley Seyedin, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νότιας Κίνας (AmCham South China), προσθέτοντας ότι η δυνητική ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για την αύξηση των επενδύσεων στην Κίνα ή τη μετατόπιση επενδύσεων από άλλες αγορές στην Κίνα, ακολουθούμενη από το φαινόμενο των βιομηχανικών συστάδων και τις προτιμησιακές πολιτικές.

Η πλειονότητα των 183 εταιρειών που μελετήθηκαν είναι αισιόδοξες για την ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η AmCham South China την Τρίτη.

Από αυτές τις εταιρείες, το 76% σχεδιάζει να επανεπενδύσει στην Κίνα το 2024. Για όσους έχουν σχέδια επανεπένδυσης στην Κίνα το 2024, το 45% δηλώνουν ότι ο κύριος τομέας των επενδύσεών τους επικεντρώνεται στις πωλήσεις, το μάρκετινγκ και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Άλλοι βασικοί τομείς περιλαμβάνουν την έρευνα και ανάπτυξη, την αυτοματοποίηση και την ανάπτυξη της παραγωγικότητας, σύμφωνα με την έκθεση.

Παρά τις προκλήσεις στη διεθνή οικονομική συνεργασία και τις εμπορικές ανταλλαγές, το 86% των εταιρειών που μελετήθηκαν υποστηρίζουν ότι δεν θα αποσυνδεθούν από την κινεζική αγορά λόγω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η Γκουανγκτσόου, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ και γνωστή ως ο μεταποιητικός κόμβος της νότιας Κίνας, διατηρεί την ιδιότητά της ως ο κορυφαίος επενδυτικός προορισμός στη χώρα για επτά συνεχή έτη, ακολουθούμενη από τη Σενζέν, τη Σαγκάη και το Πεκίνο. Πάνω από τις μισές από τις εταιρείες που μελετήθηκαν βλέπουν βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη νότια Κίνα, μια αύξηση της τάξης του 5% σε σύγκριση με το 2022, αναφέρει η έκθεση της AmCham South China.