Η ισπανική BBVA θα δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια μονάδα χρηματοδότησης που θα εστιάζει στις καθαρές τεχνολογίες και την καινοτομία, στο πλαίσιο των σχεδίων της για επέκταση σε βιώσιμες επιχειρήσεις, δήλωσε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του τραπεζικού ομίλου, Κάρλος Τόρες.

Δήλωσε σε χρηματοπιστωτικό φόρουμ για τη βιωσιμότητα ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα περίπου 20 τραπεζιτών με έδρα τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη, η οποία θα προσφέρει δάνεια και συμβουλές. Δεν διευκρίνισε πόσα χρήματα θα επενδύσει η τράπεζα στη νέα ομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

«Στην BBVA, πιστεύουμε πολύ στην καινοτομία ως μοχλό για την επίτευξη της απεξάρτησης από τον άνθρακα», δήλωσε ο Τόρες.

«Δεν επενδύουμε μόνο στα ταμεία, αλλά αυξάνουμε την ομάδα χρηματοδότησης δομών μας για να συμβουλεύουμε και να δανείζουμε τους πελάτες μας για την καθαρή τεχνολογία», είπε.

Η αυξανόμενη πίεση του κοινού για ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή έχει ωθήσει τις υποσχέσεις χωρών και εταιρειών παγκοσμίως να συμβάλουν στην προσπάθεια.

Το 2021, η BBVA έθεσε ενδιάμεσους στόχους για την απαλλαγή του χαρτοφυλακίου της από τις ανθρακούχες εκπομπές σε διάφορους κλάδους έντασης CO2 και αποφάσισε να σταματήσει να χρηματοδοτεί εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον άνθρακα έως το 2040.

Έχει επίσης δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, τόσο σε άμεσες όσο και σε έμμεσες εκπομπές.

Το 2022, η BBVA αύξησε τον στόχο της για βιώσιμη χρηματοδότηση σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025 από προηγούμενο στόχο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (216,14 δισεκατομμύρια δολάρια) μετά την παγκόσμια κρίση στην αγορά ενέργειας και την αυξανόμενη πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να σταματήσουν να χρηματοδοτούν βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων.