Η Helleniq Energy δεν πρόκειται να λάβει άμεσα αποφάσεις για να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στις παραχωρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, τόνισε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ανδρέας Σιάμισιης, ενώ για τις ΑΠΕ είπε πως το μεγαλύτερο τμήμα της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια θα προέλθει από το δικό της χαρτοφυλάκιο, Σήμερα λήγει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το τέταρτο τρίμηνο και συνολικά το 2023, ο κ. Σιάμισης σημείωσε ότι η εταιρεία είναι στη φάση των αξιολόγησης των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα ληφθούν αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει στην ερευνητική γεώτρηση. Σε αντίθεση με ‘όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα, δεν υπάρχουν αποφάσεις άμεσα, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα η επικαιροποίηση των δεδομένων θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Από τη στιγμή που θα ληφθεί απόφαση, χρειάζονται 12 – 18 μήνες για την προετοιμασία μιας ερευνητικής γεώτρησης, η οποία, επιπλέον, έχει υψηλό κεφαλαιακό κόστος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος μιας ερευνητικής γεώτρησης, ιδίως στα βαθιά νερά της Κρήτης, υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών σε 3 θαλάσσιες περιοχές («Ιόνιο», «Block 2», «Block 10»), καθώς και δισδιάστατων καταγραφών σε 2 θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με την επεξεργασία των δεδομένων να βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη δε Κρήτη, τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές υλοποιούνται στην περιοχή και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αξιολόγηση και τη λήψη τελικών αποφάσεων για τα επόμενα βήματα.
Αναφερόμενος στον τομέα της πράσινης ενέργειας, ο κ. Σιάμισης επισήμανε ότι υπάρχουν «προσκλήσεις» στις αποτιμήσεις και ανέφερε ότι η διαδικασία ανάπτυξης των έργων μπορεί να γίνει γρήγορα, αλλά το ζήτημα είναι αν δημιουργεί ή καταστρέφει αξία για τους μετόχους. Όπως επισημάνθηκε στην τηλεδιάσκεψη, το μεγαλύτερο αν όχι όλο το τμήμα της επέκτασης θα προέλθει από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Τα υψηλότερα επιτόκια και η μειωμένη ζήτηση, θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει σε μείωση των τιμών, αλλά υπάρχει υστέρηση στην αποτύπωση των εξελίξεων στην αγορά. Η Helleniq Energy θα συνεχίζει να κοιτάζει τυχόν ευκαιρίες για εξαγορές, αν η τιμή είναι σωστή, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.
Στο τέλος του 2023, ο όμιλος είχε εγκατεστημένη ισχύ 356 MW και έργα σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης ή σε κατασκευή συνολικής ισχύος 700 MW. Περί τα 260 MW είναι σε φάση κατασκευής και εκτιμάται ότι τα μισά απ΄ αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο έτος. Το χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW, ενώ πρόθεση είναι η δραστηριοποίηση και σε άλλες αγορές. Η μέχρι τώρα πορεία δίνει ένα πρώτο σημείο αναφοράς για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί, για λειτουργία πάρκων ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και ανάπτυξη και λειτουργία έργων άνω των 2 GW μέχρι το 2030.
Για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που λήγει σήμερα, αναφέρθηκε ότι αφορά σε 150 – 200 άτομα και πως οι αιτήσεις είναι περισσότερες απ’ αυτόν τον αριθμό. Όσες αιτήσεις υπερβαίνουν το όριο, θα απορριφθούν. Το πρόγραμμα στοχεύει αποσκοπεί στην ανανέωση του προσωπικού, στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην προσαρμογή στα δεδομένα που δημιουργεί στην αγορά εργασίας η νέα τεχνολογία και η ψηφιοποίηση.
Στροφή προς τον ρεαλισμό
Ο κ. Σιάμισης αναφέρθηκε επίσης. στη σημασία του ρόλου των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης,
«Χαιρετίζουμε τη στροφή προς το ρεαλισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισης, καθώς, όπως ανέφερε πλέον αναγνωρίζεται ότι τα πετρελαιοειδή είναι μέρος της λύσης και πρέπει να συνεισφέρουν με πιο συγκεκριμένο τρόπο στην ενεργειακή μετάβαση, όπως διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη COP28, Δεν ζούμε σε ένα κόσμο που μπορούμε να αποφασίσουμε να γυρίσουμε αύριο στα πράσινα ηλεκτρόνια, επισήμανε, προσθέτοντας ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για τα επόμενα 5 – 10 έτη.
Η Helleniq Energy θα ενισχύσει τις βασικές της δραστηριότητες και παράλληλα θα μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, υπογράμμισε ο κ. Σιάμισης, ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα, σημείωσε ότι είναι περισσότερο ελεγχόμενα και προβλέψιμα σε σύγκριση με τις περιόδους με υψηλά περιθώρια διύλισης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν θετικά σημάδια πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αποδίδουν τα αναμενόμενα.