Η αμερικανική επιχείρηση ηλιακής ενέργειας Savion της Shell έχει θέσει προς πώληση περίπου το ένα τέταρτο των περιουσιακών της στοιχείων, σύμφωνα με έγγραφο και πηγές του κλάδου, καθώς η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία επεκτείνει την υποχώρηση από την ιδιοκτησία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Ουαέλ Σάουαν (Wael Sawan).

Η επενδυτική τράπεζα Jefferies τρέχει την πώληση έως και 10,6 γιγαβάτ (GW) περιουσιακών στοιχείων ηλιακής παραγωγής και αποθήκευσης που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, ή τμημάτων αυτών των έργων, σύμφωνα με το έγγραφο που στάλθηκε σε δυνητικούς επενδυτές και είδε το Reuters.

Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων, που βρίσκονται στα βορειοανατολικά, νοτιοανατολικά και δυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν ήταν σαφής. Οι αποτιμήσεις των έργων συχνά εξαρτώνται από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκεί όπου βρίσκονται.

Εκπρόσωποι της Shell και της Jefferies αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Savion αναπτύσσει έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ισχύος 39,1 GW και έχει ολοκληρώσει εγκαταστάσεις με δυναμικότητα άνω των 2,3 GW, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Η Shell εξαγόρασε τη Savion για ένα άγνωστο ποσό τον Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο της προσπάθειας υπό τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Μπεν βαν Μπέρντεν (Ben van Beurden) να αναπτυχθεί στην αγορά ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

Πάνω από δύο χρόνια μετά, η διαδικασία πώλησης σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα της αλλαγής της Shell υπό τον Σάουαν, ο οποίος έχει ορκιστεί να επικεντρωθεί στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2023.Τον Ιούνιο, ο Σαουάν δήλωσε ότι η Shell ήθελε να επικεντρωθεί στην πρόσβαση σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την οποία θα μπορούσε να πουλήσει και να εμπορεύεται, αντί να κατέχει τα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής, όπου οι αποδόσεις είναι συνήθως χαμηλότερες. Η Shell στοχεύει τώρα να επικεντρωθεί σε έργα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, σταθερή παραγωγή πετρελαίου και ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου.

Οι αποτιμήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν μειωθεί, αλλά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν κομβικά για την ενεργειακή μετάβαση και θα δημιουργήσουν προσοχή καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται, ανέφερε η KPMG σε έκθεσή της νωρίτερα αυτό το μήνα. Η πώληση του αμερικανικού χαρτοφυλακίου, που ονομάστηκε «Dasher», θα επιτρέψει στη Savion να «επικεντρωθεί στην εκτέλεση της στρατηγικής της Shell για τις ολοκληρωμένες αγορές ενέργειας», αναφέρεται στο έγγραφο. Η Shell πούλησε πρόσφατα τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας στη Βρετανία και τη Γερμανία, αποχώρησε από μια σειρά πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων και μείωσε την επιχείρησή της στο υδρογόνο.

Η Shell στοχεύει τώρα να επικεντρωθεί σε έργα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, σταθερή παραγωγή πετρελαίου και ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου.

Η Shell έχει επίσης αρχίσει να μειώνει προσωπικό σε ολόκληρη την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος λύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.