Το νέο συγκρότημα κτιρίων της ΔΕΗ στο πρώην «Στρατόπεδο Πλέσσα Μιχαήλ» περιλαμβάνει εκτεταμένο κτιριολογικό πρόγραμμα, με εμβαδό κάλυψης περί τα 10.637 τετραγωνικών μέτρων (m2), με τη συνολική επένδυση να προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Οι χώροι θα περιλαμβάνουν διευθυντικά γραφεία, γραφεία open space, αμφιθέατρο / αίθουσα ΜΜΕ, αίθουσες συσκέψεων, χώρο αρχείου, ιατρείο, κυλικεία, ταχυδρομείο, χώροι στάθμευσης και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Όπως είναι γνωστό, η διοίκηση της ΔΕΗ μετακομίζει μέχρι να ολοκληρωθεί το συγκρότημα της Λεωφόρου Μεσογείων στο κτίριο της Χρήστου Λαδά (στο κέντρο της Αθήνας) που φιλοξενούσε για χρόνια τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ).

Το κτίριο της Λεωφόρου Μεσογείων προβλέπεται να αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο και τέσσερεις ορόφους, ενώ στο πλαίσιο του βιοκλιματικού σχεδιασμού του, θα εφαρμοστούν εξειδικευμένες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας. Ανεξάρτητο κτίριο θα αποτελεί το κατάστημα προβολής της Εμπορίας, το οποίο θα χωροθετηθεί στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, στη γωνία Γρηγορίου Ξενόπουλου και Λεωφόρου Μεσογείων. Σύμφωνα με την Αρχιτεκτονική εκτίμηση η δυναμικότητα του κτιρίου ανέρχεται στα 1.800 άτομα. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτιρίου προβλέπεται η κατασκευή 608 θέσεων στάθμευσης.

Το κεντρικό κτίριο αποτελείται από ένα κτίριο σχήματος «Π» πέντε (5) ορόφων. Ένας δεύτερος γραμμικός όγκος αναπτύσσεται σε όλους τους πέντε ορόφους, που ενώνει τις δύο απέναντι πλευρές του προηγούμενου όγκου. Δημιουργείται έτσι ένα εσωτερικό αίθριο, ενώ διατηρείται το ανοιχτό αίθριο με άνοιγμα προς το νότο (Λ. Μεσογείων). Τα επίπεδα του συγκεκριμένου όγκου φιλοξενούν στο ισόγειο τις κεντρικές εισόδους (προσωπικού, κοινού και Διοίκησης), ενώ στους υπόλοιπους ορόφους αίθουσες συναντήσεων, προσωπικού και Διοικητικού Συμβουλίου.
Στο κτίριο διοίκησης «θα χωροθετηθούν:

  • Κυλικεία σε όλους τους ορόφους,
  • Αμφιθέατρο, εστιατόριο και γυμναστήριο στο δεύτερο υποσταθμισμένο «ισόγειο» όροφο,
  • Χώροι στάθμευσης, Η/Μ εγκαταστάσεις, χώρος BMS, αποθηκευτικοί χώροι, αρχεία στους τρεις υπόγειου ορόφους,
  • Εγκαταστάσεις Wellness,
  • Χώρος Mindfullness».

Ανεξάρτητο κτίριο θα αποτελεί το κατάστημα προβολής της Εμπορίας, μικτού εμβαδού περίπου 300 m2, το οποίο θα χωροθετηθεί στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, στη γωνία Γρηγορίου Ξενόπουλου και Λεωφόρου Μεσογείων. Πέραν του ισογείου, δημιουργήθηκε όροφος – πατάρι εξασφαλίζοντας κατά την είσοδο στο κατάστημα χώρο διπλού ύψους. Πέραν των δύο ορόφων δημιουργήθηκε επίσης υπόγειος όροφος σύμφωνα με το περίγραμμα του ισογείου ορόφου όπου χωροθετούνται αποθήκες και Η/Μ εγκαταστάσεις και χώροι υγιεινής.

Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου δημιουργεί ένα τεχνικό ανάγλυφο, το οποίο προσαρμόζεται στις τεχνικές και αισθητικές απαιτήσεις ενός κτιρίου αυτών των προδιαγραφών. Θα προβλεφθεί φύτευση με ελαχιστοποιημένες απαιτήσεις ποτίσματος στοχεύοντας περισσότερο στην Μεσογειακή χλωρίδα. Εντός του περιβάλλοντος χώρου έχουν τοποθετηθεί και οι δεξαμενές συλλογής ομβρίων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του LEED.

Το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαστεί το έργο βρίσκεται στην περιοχή του Ν. Ψυχικού Αθηνών. Πρόκειται για το στρατιωτικό ακίνητο «Στρατόπεδο Πλέσσα Μιχαήλ», συνολικού εμβαδού 18.828,76 m2, το οποίο εκμισθώθηκε στη ΔΕΗ από το ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ για την ανέγερση του υπό μελέτη συγκροτήματος κτιρίων. Σήμερα οι εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου αποτελούνται από 28 ανεξάρτητα κτίρια με συνολικό εμβαδόν 7.315,09m2 και όγκο 38.525,20 κυβικά μέτρα (m3). Όλα τα κτίρια εξυπηρετούσαν απλές λειτουργικές ανάγκες του στρατοπέδου. Η κατεδάφιση των κτιρίων του πρώην στρατοπέδου είναι απαραίτητη προκειμένου να ελευθερωθεί το οικόπεδο επί του οποίου θα ανεγερθεί το νέο κτίριο. Τον Ιούλιο του 2022 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η έκδοση άδειας κατεδάφισης των υφιστάμενων κτιρίων εντός του πρώην Στρατοπέδου Πλέσσα Μιχαήλ. Στις 31 Ιανουαρίου 2023 εγκρίθηκε η κατεδάφιση των κτιρίων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ΠΕ Κεντρικού Τομέα. Το Φεβρουάριο του 2023 η ΔΕΗ σύναψε σύμβαση συνεργασίας με εταιρεία, η οποία έχει λάβει έγκριση από τον «Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης», για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων εκσκαφών – κατεδαφίσεων και κατασκευών. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 εκδόθηκε η με Α/Α 796546 Πράξη για την κατεδάφιση κτιρίων πρώην στρατοπέδου Πλέσσα Μιχαήλ από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων.