Το σχέδιο της ΔΕΗ για επενδύσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ στη Ρουμανία, παρουσίασε ο επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης μιλώντας στο συνέδριο ZF Power Summit 2024.
«Θα επενδύσουμε 2,5 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια στη Ρουμανία και θα αναπτύξουμε 1,5 GW σε ΑΠΕ και ακόμη περισσότερα ως το 2030. Έχουμε τον τρόπο τα στελέχη και τα σχέδια να κάνουμε τις επενδύσεις τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές», είπε ο κ.Στάσσης. «Το δίκτυο είναι σημαντικό και σχεδιάζουμε και επενδύσεις στα δίκτυα. Στη ΔΕΗ έχουμε περισσότερη ζήτηση και χρειαζόμαστε παραγωγή ενέργειας και για αυτό θα επενδύσουμε πολύ», πρόσθεσε
«Είναι στρατηγικός μας στόχος να γίνουμε περιφερειακή δύναμη, και η είσοδος στη Ρουμανία είναι πολύ σημαντική για μας», τόνισε ο κ. Στάσσης.
Εξήγησε ότι με τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές ενέργειας στην Ευρώπη, το μέγεθος είναι σημαντικό για να επιβιώσει μια εταιρεία στο μέλλον. «Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν υπάρχουν μεγάλοι παίκτες και μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ στη Ρουμανία, δημιουργεί συνέργειες στο trading και θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο με συνέπειες επικερδείς για τις δύο χώρες», τόνισε.
«Η ηλεκτρική διασύνδεση με Ρουμανία Βουλγαρία Ελλάδα, θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία στις χώρες, δημιουργώντας εμπορικές ευκαιρίες που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και στη Ρουμανία και στην Ελλάδα και σε όλη την περιοχή», τόνισε.
Εξηγώντας τη δυναμική πορεία της Ελλάδας, στον τομέα της ενέργειας, αναφέρθηκε στη δεκαετή κρίση που η χώρα άφησε πίσω που αφύπνισε την κοινωνία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα που έχει τα τελευταία χρόνια και αποτελεί τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη. Σημείωσε ότι και στη Ρουμανία υπάρχει οικονομική ανάπτυξη κάθε χρόνο, έχει πολιτική σταθερότητα, είναι στη σωστή κατεύθυνση και όλα τα στοιχεία είναι εδώ και για να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη και στη Ρουμανία τα επόμενα χρόνια.
Απαντώντας για την πορεία της ζήτησης ενέργειας, ο κ. Στάσης σημείωσε ότι ο ενεργειακός κλάδος θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια και εκτίμησε η ζήτηση θα αυξηθεί 10% μέχρι το 2030 στη Ρουμανία.
Τόνισε ότι στόχος είναι να παράγουμε φθηνότερη ενέργεια και ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τις ΑΠΕ όπως και την ενεργειακή ασφάλεια. «Κάθε μεγαβατώτα από ΑΠΕ είναι φθηνότερη από τη θερμική μεγαβατώρα σημείωσε όμως από την άλλη χρειαζόμαστε και τη θερμική ενέργεια», ανέφερε.
Σχετικά με το υδρογόνο, σημείωσε ότι προς το παρόν η τιμή του δεν είναι ανταγωνιστική και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης αλλά ακόμη δεν πέφτει η τιμή του από τα 4 ευρώ το κιλό, ενώ για να γίνει ανταγωνιστικό πρέπει να πέσει από τα 2 ευρώ.
«Είναι ένα ταξίδι και πρέπει να ενισχύσουμε και να επενδύσουμε στην τεχνολογία υδρογόνου για να γίνει κάποια στιγμή ανταγωνιστικό. Χρειαζόμαστε τολμηρά βήματα στην Ευρώπη για να προχωρήσουμε στην τεχνολογία και την ενεργειακή μετάβαση και θα τα κάνουμε», είπε.