Ο φινλανδικός προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεσμεύτηκε να μειώσει τις συνολικές παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε μηδενικό επίπεδο έως το 2040, επιταχύνοντας τον προηγούμενο στόχο της κατά δέκα χρόνια και προλαβαίνοντας τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για μηδενικό επίπεδο έως το 2050.

Η Nokia θα διπλασιάσει επίσης τον υφιστάμενο βραχυπρόθεσμο στόχο της, ήτοι το 2030. Έχοντας ήδη δεσμευτεί να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της στο πεδίο εφαρμογής 1,2 και 3 έως το 2030 από το επίπεδο βάσης του 2019, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιταχύνει περαιτέρω την απεξάρτηση από τον άνθρακα των δικών της λειτουργιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι κλιματικοί στόχοι της εταιρείας για το 2030 επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets Initiative (SBTi) το 2017. Ωστόσο, το 2021, επαναβαθμολόγησε τους βραχυπρόθεσμους στόχους της σύμφωνα με ένα σενάριο θέρμανσης 1,5C, έχοντας επιτύχει τους προηγούμενους ευθυγραμμισμένους στόχους 2C νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Το net-zero αποτελεί επιχειρηματική προτεραιότητα για τη Nokia, λέει ο CEO

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Πέκα Λούντμαρ δήλωσε: «Η Nokia θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσει την πολιτική της για τη μείωση των εκπομπών της: «Οι νέοι στόχοι μας για τη μείωση των εκπομπών δείχνουν ότι το net-zero αποτελεί επιχειρηματική προτεραιότητα για τη Nokia.

«Βοηθάμε ήδη τους πελάτες μας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών να απαλλαγούν από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατασκευάζοντας βιώσιμα δίκτυα υψηλής απόδοσης, και συνεργαζόμαστε με ένα ταχέως αυξανόμενο φάσμα επιχειρηματικών εταίρων για τη μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

«Δεσμευόμενοι να μηδενίσουμε το κόστος έως το 2040, στηριζόμαστε στους προηγούμενους στόχους μας για το κλίμα, καθώς επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε τεχνολογία που βοηθά τον κόσμο να δράσει από κοινού», πρόσθεσε.

Η Nokia υπέβαλε τη δέσμευσή της για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2040 στο SBTi, προκειμένου να διασφαλίσει την ευθυγράμμιση του νέου μακροπρόθεσμου στόχου της με την κλιματική επιστήμη. Περισσότερες από 2.900 εταιρείες έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την πρόθεσή τους να ευθυγραμμιστούν με το πρότυπο SBTi για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Η Nokia έχει σχεδιάσει μια νέα πορεία προς την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών, εστιάζοντας σε διάφορες πτυχές των λειτουργιών της.

Όσον αφορά το σχεδιασμό προϊόντων και την καινοτομία, η Nokia στοχεύει να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των προϊόντων και των λύσεών της για την αντιμετώπιση των εκπομπών που προέρχονται από τη χρήση τους.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει επιτύχει μείωση κατά 50% της μέσης κατανάλωσης ενέργειας των σταθμών βάσης 5G έως το 2023 σε σύγκριση με το βασικό επίπεδο του 2019.

Η εισαγωγή του chipset Quillion οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 50% για προϊόντα ευρυζωνικής πρόσβασης κατά τη διάρκεια εγκαταστάσεων οπτικών ινών σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Επιπλέον, ο επεξεργαστής δικτύου FP5 προσφέρει 75% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Όσον αφορά τη μετάβαση σε ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, η Nokia έχει δεσμευτεί να επιτύχει 100% χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στις δικές της εγκαταστάσεις έως το 2025.

Έχει ήδη επιτύχει 63% χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της το 2022. Η μετάβαση αυτή περιελάμβανε ένα μείγμα στρατηγικών, συμπεριλαμβανομένων των επιτόπιων ηλιακών εγκαταστάσεων, των συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), της απευθείας προμήθειας προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από τους προμηθευτές ενέργειας και της χρήσης πιστοποιητικών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει να επιτύχει 95% κυκλικότητα έως το 2030 όσον αφορά τα λειτουργικά απόβλητα, τα οποία περιλαμβάνουν απόβλητα από τα γραφεία, τα εργαστήρια, την κατασκευή, την εγκατάσταση και την επιστροφή των προϊόντων.

Το 2023, η Nokia ανακοίνωσε σχέδια για τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας για το χαρτοφυλάκιο Fixed Networks Lightspan, με αποτέλεσμα τη μείωση του μεγέθους της συσκευασίας (60%) και του συνολικού βάρους (44%).

Τέλος, για την αντιμετώπιση των υπολειπόμενων εκπομπών που δεν μπορούν να εξαλειφθούν με άλλα μέτρα, η Nokia διερευνά λύσεις για την απομάκρυνση και αποθήκευση άνθρακα για να υποστηρίξει τους μακροπρόθεσμους στόχους της για μηδενική κατανάλωση.