Ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στο κοίτασμα Jufurah. Ο υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ δήλωσε ότι στο χερσαίο πεδίο βρέθηκαν επιπλέον 15 τρισεκατομμύρια τυποποιημένα κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 2 δισεκατομμύρια βαρέλια συμπυκνώματος, σύμφωνα με το world-energy.

«Το επίτευγμα αυτό ήταν αποτέλεσμα της εφαρμογής των υψηλότερων διεθνών προτύπων στην εκτίμηση και ανάπτυξη των πόρων υδρογονανθράκων για να διασφαλιστεί η σωστή εκμετάλλευσή τους», πρόσθεσε.

Τα αποθέματα στο Jufurah έχουν φτάσει τα 229 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 75 δισεκατομμύρια βαρέλια συμπυκνωμάτων, δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζί .

Το μη συμβατικό κοίτασμα Jufurah βρίσκεται νοτιοανατολικά του κοιτάσματος Ghawar στην ανατολική επαρχία του βασιλείου. Οι μη συμβατικοί πόροι αναφέρονται σε εκείνους που απαιτούν προηγμένες μεθόδους εξόρυξης.

Το κοίτασμα καλύπτει έκταση 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η παραγωγή φυσικού αερίου στο Jufurah αναμένεται να αυξηθεί σε 2 δισεκατομμύρια τυποποιημένα κυβικά πόδια ημερησίως (scfd) σχιστολιθικού αερίου έως το 2030, από 200 εκατομμύρια scfd το 2025, με 418 εκατομμύρια scfd αιθανίου και περίπου 630.000 βαρέλια ημερησίως υγρών αερίου και συμπυκνωμάτων.

Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας Τάρεκ Αλ-Ατίκ βλέπει τη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων στο κοίτασμα Jafurah ως ώθηση για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.

Προέβλεψε ότι μόλις το κοίτασμα τεθεί σε λειτουργία, η Σαουδική Αραβία θα γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο. Αυτό θα συμβάλει στη διαφοροποίηση της ενέργειας του Βασιλείου και θα υποστηρίξει την Aramco στο να γίνει η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο.

Ο Αλ-Ατίκ πιστεύει ότι αυτό θα φέρει περισσότερα χρήματα για τη Σαουδική Αραβία και θα χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα, υποστηρίζοντας τα αναπτυξιακά σχέδια του Βασιλείου. Θα καλύψει επίσης τις ανάγκες διαφόρων τομέων, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το νερό και τα ορυχεία, βοηθώντας την οικονομία να αναπτυχθεί.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου γίνονται όλο και πιο σημαντικές και αναμένει μεγάλη αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου μέχρι το 2040.