Με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Μαρσέλ Τσολάκου συναντήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης. Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Γ. Στάσσης «είχα την τιμή να συναντήσω σήμερα τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Marcel Ciolacu και να του παρουσιάσω τις σημαντικές επενδύσεις που έχουμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε στη χώρα, σε νέα ανταγωνιστικά δίκτυα παραγωγής και διανομής καθαρής ενέργειας! Η Ρουμανία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή, προς την κατεύθυνση των προσπαθειών μας για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ψηφιοποίηση του τομέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ενεργειακός διάδρομος Ελλάδας-Ρουμανίας αποτελεί βασικό στοιχείο επιτυχίας!», σημειώνει.
Υπενθυμίζεται πως η επέκταση του ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ιδιαίτερη συμβολή αφού ενισχύει τη γεωγραφική και επιχειρηματική εμβέλεια της ΔΕΗ. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Στάσσης, η επέκταση στη Ρουμανία δημιουργεί έναν ενεργειακό διάδρομο με περαιτέρω δυνατότητες δημιουργίας αξίας. Σημειώνεται πως η ΔΕΗ είναι ο νούμερο ένα πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (56%) και νούμερο δύο στη Ρουμανία, ενώ αντίστοιχα βρίσκεται στην πρώτη θέση και στις δύο χώρες όσον αφορά τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας (στην Ελλάδα μέσω του ΔΕΔΔΗΕ). Το μάνατζμεντ του ομίλου θέλει να αξιοποιήσει τα assets της Enel Romania μετά την αύξηση των μεγεθών του ομίλου κατά 50%, με 9 εκατομμύρια πλέον πελάτες και 340.000 χλμ. ηλεκτρικών δικτύων. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ο Όμιλος ΔΕΗ θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων διασπορά του κινδύνου, εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Το νέο στρατηγικό πλάνο λαμβάνει υπόψη του και τις σημαντικές συνέργειες που προκύπτουν από την παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Οι συνέργειες αφορούν πολλούς τομείς, από τη διαχείριση ενέργειας και το management των έργων μέχρι λειτουργικές οικονομίες κλίμακας, π.χ. σε συστήματα, άδειες κ.λπ. Ο Όμιλος υπολογίζει το ύψος των συνεργειών σε περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό της σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους διατηρεί την εστίασή του στη στρατηγική προτεραιότητα για επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα διανομής, αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ για την τριετία και είναι αυξημένο κατά 130% έναντι της περιόδου 2021-2023. Η γεωγραφική εμβέλεια έχει διευρυνθεί, αφού στο κάδρο έχει βρεθεί και η Ρουμανία. Το διακύβευμα είναι μέσα σε τρία χρόνια οι ΑΠΕ να αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία, αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Βουλγαρία. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί το 2026 στα 13,1 GW (υδροηλεκτρικά, μονάδες ΑΠΕ) από 10,7GW σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο τον λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο συνολικής ισχύος 2,8GW. Η στρατηγική απόφαση για απολιγνιτοποίηση προχωρεί δυναμικά και μέχρι το τέλος του 2026 θα έχουν αποσυρθεί όλες οι μονάδες λιγνίτη. Το 2026 ο Όμιλος ΔΕΗ θα έχει 75% χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το 2019. Ως συνέπεια των παραπάνω επενδύσεων σε ΑΠΕ, η παραγωγή ενέργειας το 2026 θα γίνει πιο «πράσινη», με το 54% της ενέργειας να έρχεται από ΑΠΕ. Ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026, από 4,5 GW που έχει σήμερα.