Το Κατάρ θα αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου παρά την πρόσφατη απότομη πτώση των παγκόσμιων τιμών, σε ένα μακροπρόθεσμο στοίχημα για την αυξανόμενη ζήτηση του λιγότερο ρυπογόνου καυσίμου στην Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters.
Ο επικεφαλής της QatarEnergy, Σαάντ Αλ Καάμπι, δήλωσε την Κυριακή ότι μια νέα επέκταση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα προσθέσει 16 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως στα σχέδια επέκτασής της, αυξάνοντας τη συνολική δυναμικότητα σε 142 εκατομμύρια τόνους ετησίως (tpy).
Η ανακοίνωση του Κατάρ έρχεται καθώς οι ασιατικές τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου κατέρρευσαν πρόσφατα σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών, καθώς οι υψηλότερες από το συνηθισμένο θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο έχουν μειώσει τη ζήτηση. Το LNG είναι αέριο που ψύχεται με υπέρψυξη σε υγρό, γεγονός που μειώνει τον όγκο του ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά του με πλοία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
ΗΠΑ: Στην κορυφή των εξαγωγών LNG το 2023
Εν μέσω της αύξησης των τιμών, οι προμηθευτές φυσικού αερίου των ΗΠΑ κάλυψαν το κενό εφοδιασμού, καθιερώνοντας τον εαυτό τους ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο το 2023, ξεπερνώντας το Κατάρ, αν και οι προμήθειες του Κατάρ βοήθησαν επίσης στην αντικατάσταση των όγκων.
Η ανακοίνωση του Κατάρ ακολουθεί επίσης την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναστείλει τις εγκρίσεις των αιτήσεων για νέους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για περιβαλλοντικούς ελέγχους, προκαλώντας προειδοποιήσεις από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου ότι η κίνηση αυτή θα έθετε σε κίνδυνο τη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια παγκοσμίως.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέλλον για το φυσικό αέριο για τουλάχιστον 50 χρόνια προς τα εμπρός και όποτε μπορούμε τεχνικά να κάνουμε περισσότερα, θα κάνουμε περισσότερα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλ Καάμπι στη Ντόχα.
«Βλέπουμε ότι η Ευρώπη θα χρειάζεται φυσικό αέριο για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά η ανάπτυξη στην Ασία θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη από την ανάπτυξη στην Ευρώπη, βασικά λόγω της αύξησης του πληθυσμού».
Με αυτή την πρόσθετη ώθηση, η παραγωγή από το Βόρειο Πεδίο του Κατάρ θα αυξηθεί από 77 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως σήμερα σε 142 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030, μια αύξηση της παραγωγής κατά 85%.
Ακόμη και καθώς οι τιμές έχουν πέσει, μεγάλοι παραγωγοί φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ρωσία, επιδιώκουν να αυξήσουν την παραγωγή, ποντάροντας στην περαιτέρω αύξηση της ζήτησης και για να επωφεληθούν από τις προμήθειες φυσικού αερίου εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να μην είναι απαραίτητο σε δεκαετίες από τώρα, εάν η ενεργειακή μετάβαση καταστήσει φθηνότερη την πράσινη ενέργεια.
Αυτή η τελευταία επέκταση μπορεί να μην είναι η τελευταία για το Κατάρ, καθώς ο Καάμπι δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του θα συνεχιστούν και η παραγωγή θα επεκταθεί περαιτέρω, εάν υπάρχει ανάγκη στην αγορά.
Τι δήλωσαν οι αναλυτές της Goldman Sachs
Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν σε σημείωμά τους την Κυριακή ότι η επέκταση του Κατάρ θα επεκτείνει τον «πτωτικό κύκλο» που βλέπουν για τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου για το δεύτερο μισό της δεκαετίας.
Η νέα παγκόσμια δυναμικότητα που αναμένεται να έρθει μέχρι το τέλος της δεκαετίας είναι ίση με το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2023, ανέφεραν.
Η «υπερπροσφορά θα οδηγήσει κατά την άποψή μας σε αυξανόμενους κινδύνους, ιδίως από το 2026, όταν αναμένουμε ότι η επέκταση του Κατάρ θα αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία, ότι οι παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου θα μειωθούν στο κόστος προμήθειας σε μετρητά, οδηγώντας ενδεχομένως στην ακύρωση των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ, όπως το 2020», ανέφεραν.
Όμως, όπως είπαν, το Κατάρ επωφελείται από την ανακοίνωση της επέκτασης, καθώς είναι προμηθευτής LNG χαμηλού κόστους και προσθέτει στην εικόνα του Κατάρ ως αξιόπιστου προμηθευτή, ειδικά μετά την ανακοίνωση της παύσης των ΗΠΑ.
Η κρατική QatarEnergy έχει ήδη υπογράψει κάποιες συμφωνίες προμήθειας με Ευρωπαίους και Ασιάτες εταίρους για το έργο επέκτασης του Βόρειου Πεδίου, το οποίο αναμενόταν – πριν από την ανακοίνωση της Κυριακής – να αρχίσει να παράγει 126 εκατ. τόνους LNG ετησίως έως το 2027, από 77 εκατ. τόνους ετησίως που είναι σήμερα.