Nέα δεδομένα για την εφαρμογή των κριτηρίων ESG έρχονται το 2024 στις επιχειρήσεις, οι οποίες στοχεύουν να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο στον τομέα της βιωσιμότητας. Αυτή η τάση ισχύει ιδιαίτερα τόσο στην ΕΕ, η οποία εισάγει πολυάριθμούς κανονισμούς ESG τα τελευταία χρόνια, όσο και στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η ανταπόκρισή της στα συγκεκριμένα κριτήρια προχωράει αργά σε σχέση με άλλες χώρες.
Το 2024 σημαντικές αλλαγές αναμένεται να φέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις και στους θεσμικούς επενδύτες η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει επιπλέον κανονισμούς, όπως ο Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) και η Εταιρική Οδηγία Αναφοράς Βιωσιμότητας (CSRD). Πρόκειται για κανονισμούς που απαιτούν από τις εταιρείες να δίνουν πιο λεπτομερείς αναφορές, παρέχοντας επιπλέον δεδομένα για τη βιωσιμότητά τους. Από το 2025 μάλιστα η υποχρεωτικότητα επεκτείνεται και σε μικρότερες επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη της diaNEOsis, αν και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο υιοθέτησης τέτοιου είδους κριτηρίων, ήδη έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα με τις ελληνικές τράπεζες, μερικούς θεσμικούς επενδυτές και μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν τους νέους αυτούς κανονισμούς. Ειδικοί μάλιστα αναφέρουν ότι το 2024 θα είναι ένα “Έτος Συμμόρφωσης”, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις θα δώσουν έμφαση στις υποχρεωτικές απαιτήσεις που έχουν για τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις εταιρικής βιωσιμότητας.
Ήδη, από το 2018 το Χρηματιστήριο Αθηνών εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Sustainable Stock Exchanges (SSE) του ΟΗΕ. Έναν χρόνο αργότερα εξέδωσε “Οδηγό Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG” για τις εισηγμένες εταιρείες, ενώ το 2021 ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου δείκτη ATHEX ESG, που παρακολουθεί την απόδοση των εισηγμένων που υιοθετούν ESG κριτήρια. Επιπλέον, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) έχει αναπτύξει πλατφόρμα καταγραφής του ESG αποτυπώματος των επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ακόμη αναμένεται να δοθεί και περαιτέρω προσοχή στο Greenwashing, το οποίο αφορά τους οργανισμούς που προωθούν ανακριβώς στην αγορά ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους είναι πιο βιώσιμα, ενώ δεν είναι στην πραγματικότητα. Μέχρι το 2026, η Ε.Ε. θα έχει απαγορεύσει πλήρως το greenwashing και τους ισχυρισμούς περί κλιματικής ουδετερότητας, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες το 2024 θα αφιερώσουν πολύ χρόνο στο πώς να το αποτρέψουν στο μέλλον.
Η κυριαρχία των πιο βιώσιμων πρακτικών στην επιχειρηματικότητα θα γίνει ακόμη πιο έντονη καθώς αναμένεται να ενσωματωθεί σ’αυτές η τεχνολογία. Συγκεκριμένα, η χρήση ακόμη πιο προηγμένων εργαλείων και πλατφορμών, τα οποία βοηθούν τους επενδυτές να αναλύουν μεγάλο όγκο δεδομένων και να επιτρέπουν τη λήψη πιο τεκμηριωμένων αποφάσεων, πρόκειται να ενσωματωθούν ακόμη περισσότερο στις πρακτικές των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, η ενεργειακή μετάβαση δεν σχετίζεται μόνο με το “Ε” από το ESG. Αντίστοιχα σχετίζεται και με το “S” και με το “G”. Συχνά, οι επιχειρήσεις υποτιμούν τη σημασία της κοινωνικής διάστασης στη δημιουργία δίκαιων και βιώσιμων συστημάτων. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο οι τεχνολογικές καινοτομίες αλλά επίσης η υιοθέτησή τους από τους ανθρώπους με τις κατάλληλες συμπεριφορές και η υποστήριξη των κοινοτήτων που πλήττονται. Αντίστοιχα, η διακυβέρνηση των επιχειρήσεων πρέπει να ενσωματώσει ουσιαστικά τις ESG αρχές -σε αυτό το πλαίσιο η ύπαρξη σχεδίων, όπως το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, προσφέρουν μια βάση που μπορεί να παρέχει στις διοικήσεις των επιχειρήσεων τις κατάλληλες ευρύτερες κατευθύνσεις.