Σχεδόν το ένα τρίτο των κερδών της Shell το τέταρτο τρίμηνο του 2023 προήλθε από τα 2,4 δισ. δολάρια που έβγαλε από την εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς εκμεταλλεύτηκε την ισχυρή ζήτηση ενόψει του χειμώνα, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές προσκείμενες στην εταιρεία.

Η Shell δεν αποκάλυψε πόσα έβγαλε από την εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου όταν ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου ύψους 7,2 δισ. δολαρίων την 1η Φεβρουαρίου. Η βρετανική εταιρεία σπάνια δίνει λεπτομέρειες για τις επιδόσεις των συναλλαγών πέρα από γενικές περιγραφές. Το κέρδος που γύρισε από το LNG υπογραμμίζει τη σημασία του φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιό της.

Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι το τριμηνιαίο κέρδος από την εμπορία LNG ήταν από τα υψηλότερα στην ιστορία της Shell. Εκπρόσωπος της Shell αρνήθηκε να σχολιάσει το ποσό του κέρδους.

Η Shell, ο μεγαλύτερος έμπορος πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, έχει δραστηριότητες LNG σε όλο τον κόσμο που της επιτρέπουν να επωφελείται από τις περιφερειακές μεταβολές στη ζήτηση και την τιμολόγηση.

Οι ισχυρές επιδόσεις ήταν αποτέλεσμα του ανοίγματος ευκαιριών διαπραγμάτευσης, γνωστών ως arbitrages, μεταξύ των ανατολικών και δυτικών αγορών, καθώς άρχισε ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ουαέλ Σάουαν την 1η Φεβρουαρίου.

Οι ευκαιρίες arbitrage έχουν περιοριστεί από την αρχή του έτους λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα των άφθονων προμηθειών και των ήπιων συνθηκών του χειμώνα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η Shell αντιπροσώπευε σχεδόν το 17% του παγκόσμιου όγκου συναλλαγών υγροποιημένου φυσικού αερίου ύψους 404 εκατομμυρίων μετρικών τόνων το 2023.

Η εμπορία φυσικού αερίου της Shell δεν απέδωσε πάντα καρπούς

Το Reuters ανέφερε τον Νοέμβριο του 2022 ότι το εμπορικό τμήμα της Shell κατέγραψε ζημία σχεδόν 1 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του έτους, αφού οι έμποροι πιάστηκαν στα πράσα από το απότομο ράλι των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου όταν η Ρωσία σταμάτησε τις προμήθειες.

Η Shell έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι εμπορικές δραστηριότητες αναμένεται να δώσουν ώθηση 2% έως 4% στην απόδοση του μέσου απασχολούμενου κεφαλαίου της εταιρείας, η οποία έφτασε το 18,8% το 2023.

Κυριαρχία της Shell στο LNG

Η Shell αναμένει ότι η εμπορία πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας θα διαδραματίσει βασικό ρόλο καθώς διαπραγματεύεται την ενεργειακή μετάβαση. Η εμπορία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των αποδόσεων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να θωρακίσει την εταιρεία από τις διακυμάνσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Η δεσπόζουσα θέση της Shell στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι ιδιαίτερα σημαντική μακροπρόθεσμα.

«Η Shell έχει δημιουργήσει κλίμακα ώστε να είναι σε θέση να κυριαρχήσει στο εμπόριο LNG μέσω των όγκων αερίου και ενός μεγάλου στόλου δεξαμενόπλοιων», δήλωσε ο Κριστιάν Μαλέκ, παγκόσμιος επικεφαλής της ενεργειακής στρατηγικής της J.P. Morgan. «Αυτή η κλίμακα θα επιτρέψει επίσης στη Shell να κυριαρχήσει στις συναλλαγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ακόμη και μέσω μιας ύφεσης στις τιμές του φυσικού αερίου».

Ο Μαλέκ δήλωσε ότι η Shell πιθανότατα θα συνεχίσει να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά LNG, επιτρέποντάς της να επωφελείται από τις διαταραχές της αγοράς για δεκαετίες.