Στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Sunlight Group στην Ξάνθη βρέθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Λάμπρος Μπίσαλας, καλωσόρισε τον Υπουργό και την ομάδα του, προσφέροντας μια ξενάγηση στις μονάδες παραγωγής, στα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς και στη νέα πιλοτική μονάδα παραγωγής λιθιακών κυψελών, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της εταιρείας για περαιτέρω διεθνή επέκταση, πρωτοποριακές τεχνολογίες, έρευνα και ανάπτυξη και βιομηχανοποίηση νέων προϊόντων.

Η ομάδα της Sunlight συζήτησε με τον κ. Σκυλακάκη για τη σημασία των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για αξιόπιστη τροφοδοσία με ρεύμα, ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο, και στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της σταθερότητας του δικτύου. Και όλα αυτά την ώρα που μειώνονται οι εκπομπές και ενισχύονται οι οικονομικές ευκαιρίες. Μέχρι σήμερα οι περιορισμένες επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης από ΑΠΕ ανά την Ευρώπη βασίζονταν σε κινεζικές μπαταρίες. Η Sunlight επιδιώκει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της ευρωπαϊκής παραγωγής μπαταριών, αλλά και τη δυνατότητα για πολυετή υποστήριξη των επενδυτών σε μονάδες αποθήκευσης. Στελέχη της ενεργειακής αγοράς θεωρούν πως στα πλεονεκτήματα του ελληνικού ομίλου περιλαμβάνεται το γεγονός πως μπορεί να προσφέρει ταχύτερη υποστήριξη και αντικατάσταση εξοπλισμού με βάση πολυετείς συμβάσεις που φτάνουν τα 20 και 30 χρόνια, όση δηλαδή είναι και η περίοδος της άδειας που λαμβάνουν οι επενδυτές ΑΠΕ οι οποίοι τοποθετούνται στην αγορά αποθήκευσης. Ο Όμιλος Εταιρειών Olympia, ο κύριος μέτοχος της Sunlight Group, εκπροσωπήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλό του, κ. Ανδρέα Αθανασόπουλο.

«Η Sunlight είναι μια εμβληματική περίπτωση καινοτομίας και επιτυχίας, έχοντας κατασκευάσει το πιο σύγχρονο (και το πιο μεγάλο) εργοστάσιο επαγγελματικών μπαταριών μολύβδου, παγκοσμίως. Ενώ παράλληλα επενδύει και στην νέα αγορά των μπαταριών λιθίου για αποθήκευση ενέργειας σε ηλεκτρικά δίκτυα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στις φιλοδοξίες της είναι να γίνει πρωταθλητής στην κατασκευή τέτοιων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη κτίζοντας ένα νέο Giga factory», ανέφερε σε ανάρτησή του ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Και συνέχισε λέγοντας πως «εκατοντάδες καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι, πολλοί μηχανικοί στην έρευνα και την ανάπτυξη, αρκετοί από αυτούς παιδιά του brain gain, μαζί με πολλούς ξένους επιστήμονες, αναπτύσσουν ταχύτατα μια εξαιρετική περίπτωση επιτυχίας. Με τζίρο 1,2 δις (από 0 το 2018), 99% εξαγωγική, με πλήρες σύστημα ανακύκλωσης μολύβδου, δική της τεχνογνωσία στις ενεργειακές μπαταρίες, αποτελεί αναμφισβήτητα μια θαυμαστή περίπτωση».

 

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να περιορίσει την εξάρτησή της από την Κίνα σε τεχνολογίες και πρώτες ύλες της πράσινης μετάβασης. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλλουν και οι νέες επενδύσεις που προωθεί ο όμιλος Sunlight με νέα μονάδα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (αν τελικά ληφθεί οριστική επενδυτική απόφαση). Το 2023 έκλεισε για την Sunlight με έσοδα περί το ένα δισ. ευρώ, το 98% των οποίων προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται πως το έργο «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας», με συνολικό προϋπολογισμό 112,97 εκατ. ευρώ της Sunlight Group που εντάχθηκε ΕΣΠΑ 2021-2027. Το έργο της Sunlight Group αφορά την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία (RDI) καθώς και την πρώτη βιομηχανική ανάπτυξη (FID) στον τομέα συσσωρευτών λιθίου. Στο πρώτο στάδιο του έργου θα γίνει έρευνα και ανάπτυξη νέων στοιχείων συσσωρευτών λιθίου που κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι η ασφαλής λειτουργία και ανθεκτικότητα σε μεγάλο κύκλο φορτίσεων / εκφορτίσεων. Η έρευνα και ανάπτυξη θα επικεντρωθεί σε στοιχεία του συσσωρευτή που περιέχουν τιτάνιο στην άνοδο και μίγματα LFMP. Επιπλέον, θα ερευνηθούν τρόποι κατασκευής των στοιχείων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.