Δύο χρόνια «προθεσμία» έχει η Siemens Energy προκειμένου να ανακάμψει. Το deadline αυτό το θέτει ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Κρίστιαν Μπρουχ. Mάλιστα, μετά τις επικρίσεις των επενδυτών, ο Μπρουχ υπόσχεται διψήφιες αποδόσεις σε όλα τα τμήματα μακροπρόθεσμα. Για να το επιτύχει αυτό, αμφισβητεί επίσης το επιχειρηματικό μοντέλο της αιολικής ενέργειας.

Ενόψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης την ερχόμενη Δευτέρα (26.02.24), ο Μπρουχ αυξάνει την πίεση στο ζημιογόνο τμήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σημειώνεται πως η Siemens Energy είναι η 5η μεγαλύτερη (από πλευράς τζίρου) ενεργειακή επιχείρηση με δραστηριοποίηση σε 90 χώρες, η Siemens Energy δραστηριοποιείται σε ολόκληρο το ενεργειακό τοπίο: Από τη συμβατική έως την ανανεώσιμη ενέργεια, από την τεχνολογία δικτύου έως την αποθήκευση και την ηλεκτροδότηση πολύπλοκων βιομηχανικών διεργασιών.

«Κάθε επιχείρηση πρέπει να επιτυγχάνει διψήφιες αποδόσεις μακροπρόθεσμα, διαφορετικά δεν είμαστε ο κατάλληλος ιδιοκτήτης – και αυτό ισχύει και για την αιολική ενέργεια», δήλωσε ο Μπρουχ στην Handelsblatt.

Ο όμιλος που πλήττεται από την κρίση κατέγραψε ζημίες ρεκόρ ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος λόγω των προβλημάτων στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, η εταιρεία αναγκάστηκε να ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως εκ τούτου, ορισμένοι επενδυτές δεν επιθυμούν να εγκρίνουν τις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου στην ετήσια γενική συνέλευση της επόμενης Δευτέρας .

Ο Μπρουχ έχει ξεκάθαρες ιδέες σχετικά με την ανάκαμψη της αιολικής ενέργειας: «Ο Γιόχεν Άικχολτ και η ομάδα του πρέπει να υποτάξουν τα πάντα στην επίτευξη του ”νεκρού σημείου” μέχρι το 2026, διαφορετικά το επιχειρηματικό μοντέλο για τη χερσαία ενέργεια θα τεθεί σε κίνδυνο».

Η Siemens Gamesa, το τμήμα αιολικής ενέργειας που διαχειρίζεται ο Eickholt, είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ποιότητας με τα χερσαία έργα.

Η ανάλυση του ισολογισμού της Handelsblatt δείχνει πόσο βαθιά είναι η κρίση: Mετά την απόσχισή της από τον όμιλο Siemens, η εταιρεία που ειδικεύεται στην ενεργειακή τεχνολογία έχει μόνο ζημίες και τα ίδια κεφάλαιά της έχουν μειωθεί στο μισό κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Δεν είναι όμως τυχαίο ότι η τιμή της μετοχής έχει ανακάμψει σημαντικά από το χαμηλό της επίπεδο το φθινόπωρο.

Μπρουχ: Υπάρχουν ακόμη δυνατότητες για μεγαλύτερα κέρδη

Υπάρχουν πολλά φωτεινά σημεία στη Siemens Energy στον ισολογισμό 2022/23 που παρουσιάζει την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ο Μπρουχ. Το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών εγγυάται καλή χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας για πολλά χρόνια. Επιπλέον, οι άλλες δραστηριότητες, όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, σημειώνουν σταθερή πρόοδο και κερδίζουν καλά.

Ωστόσο, ο Μπρουχ πιστεύει ότι και εδώ υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. «Υπάρχουν ακόμη δυνατότητες για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και, επομένως, για υψηλότερα περιθώρια κέρδους στις υφιστάμενες δραστηριότητες παράλληλα με την αιολική ενέργεια». Αναφέρει ως παράδειγμα το κόστος πωλήσεων και διοίκησης.

Αυτό το οποίο είναι σαφές είναι πως εξασφαλίζοντας κρατικές εγγυήσεις πέρυσι, η πληγείσα από την κρίση Siemens Energy κέρδισε μόνο λίγο χρόνο. Το μέλλον της εταιρείας είναι εξασφαλισμένο μόνο εάν το ζημιογόνο τμήμα αιολικής ενέργειας μπορέσει να αναδιοργανωθεί με επιτυχία τα επόμενα δύο χρόνια.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η Siemens Energy μπορεί να επιτύχει ανάκαμψη και στο τμήμα αιολικής ενέργειας», λέει η Ντανιέλα Μπεργκντολντ, διευθύνουσα σύμβουλος της Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz (DSW).

Ωστόσο, η διοίκηση βρίσκεται «υπό επιτήρηση». Η διοίκηση γύρω από τον διευθύνοντα σύμβουλο Μπρουχ πρέπει τώρα να αποδώσει βήμα προς βήμα και έτσι να ανακτήσει την αξιοπιστία της, σχολιάζει η Handelsblatt.