Η Chesapeake Energy δήλωσε ότι θα μειώσει τις δαπάνες και την παραγωγή φυσικού αερίου φέτος, καθώς θεωρεί ότι η αγορά είναι «υπερπλήρης», με αποτέλεσμα οι μετοχές της εταιρείας να σημειώσουν άνοδο άνω του 7% την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 30% φέτος, επειδή ο ήπιος χειμώνας δεν έπληξε την αποθήκευση όσο αναμενόταν εν μέσω μειωμένης ζήτησης θέρμανσης. Η αδυναμία αυτή σημειώθηκε παρά το πάγωμα της Αρκτικής τον Ιανουάριο, το οποίο προκάλεσε για λίγο την εκτίναξη της ζήτησης φυσικού αερίου σε επίπεδο ρεκόρ.

Σε τηλεδιάσκεψη, η Chesapeake δήλωσε ότι η υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά φυσικού αερίου οδήγησε την εταιρεία να περικόψει από ένα πηγάδι στις λεκάνες Marcellus και Haynesville, ενώ μείωσε επίσης την καθοδήγηση για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά περίπου 20%.

«Θα υποθέσουμε ότι η ζήτηση θα επανέλθει με κάποιο μετρημένο τρόπο και επομένως, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε την παραγωγή με μετρημένο τρόπο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Domenic Dell’Osso στην κλήση.

Οι μειωμένες γεωτρήσεις και δαπάνες θα οδηγήσουν σε πτώση της παραγωγής στα 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανά ημέρα (bcfd) το 2024, από περίπου 3,5 bcfd το 2023, δήλωσε η Chesapeake.

Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει καλύτερες θεμελιώδεις συνθήκες προσφοράς-ζήτησης μακροπρόθεσμα και βλέπει μια «βαθμιαία αλλαγή στη ζήτηση το 2025, καθώς τίθεται σε λειτουργία η πρόσθετη δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου», μαζί με την υψηλότερη προσφορά φυσικού αερίου στο εσωτερικό της χώρας.

Η Chesapeake συμφώνησε τον Ιανουάριο να αγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστρια Southwestern Energy σε μια συναλλαγή 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία εκκρεμούσε προς έγκριση.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στα πράγματα από την άποψη της ολοκλήρωσης. Εάν η συμφωνία πάρει περισσότερο χρόνο, δεν θα αφήσουμε αυτό να μας αποσπάσει την προσοχή με οποιονδήποτε τρόπο. Έχουμε μπει για τα καλά στο έργο που απαιτείται για μια επιτυχημένη ενσωμάτωση», πρόσθεσε ο Dell’Osso.