Η νορβηγική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Statkraft αναζητά αγοραστές για έργα σε τέσσερις μη βασικές αγορές που απέκτησε στο πλαίσιο της εξαγοράς της ισπανικής εταιρείας Enerfin, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της στο Reuters.

Η νορβηγική κρατική Statkraft εξαγόρασε τον Νοέμβριο την ισπανική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Enerfin από τον όμιλο Elecnor έναντι 1,8 δισ. ευρώ (1,94 δισ. δολάρια), σε μια κίνηση ενίσχυσης της θέσης της στην Ισπανία και τη Βραζιλία.

«Όσον αφορά την Enerfin, θα εκποιήσουμε τέσσερις χώρες του χαρτοφυλακίου εκεί: Τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Κολομβία και την Αυστραλία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Christian Rynning-Toennesen σε συνέντευξή του.

Τα περιουσιακά στοιχεία θα τεθούν προς πώληση στην ελεύθερη αγορά για όποιον ενδιαφέρεται, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο και στις τέσσερις χώρες με «πολλά καλά έργα».

«Απλώς δεν έχουμε την οικονομική ή οργανωτική ικανότητα να αναλάβουμε αυτές τις τέσσερις χώρες», δήλωσε η Rynning-Toennesen.

Οι προγραμματισμένες εκποιήσεις περιλαμβάνουν 467 μεγαβάτ (MW) αιολικών και ηλιακών περιουσιακών στοιχείων που είτε λειτουργούν ήδη, είτε βρίσκονται υπό κατασκευή ή είναι έτοιμα για κατασκευή στον Καναδά και την Κολομβία, όπως προκύπτει από την επισκόπηση που παρείχε η Statkraft.

Επιπλέον, θα προσφέρει μια σειρά έργων ανάπτυξης αιολικών και ηλιακών συστημάτων συνολικής ισχύος σχεδόν 5.000 MW σε όλες τις τέσσερις χώρες.

Η διαδικασία πώλησης αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο, με τη Rothschild να ενεργεί ως σύμβουλος.

Οι βασικές αγορές της Statkraft είναι η Ευρώπη, καθώς και η Ινδία και οι χώρες της Νότιας Αμερικής Χιλή, Περού και κυρίως η Βραζιλία. Στη Βραζιλία, η εταιρεία εγκαινίασε ένα χερσαίο αιολικό πάρκο 519 μεγαβάτ (MW) νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enerfin προγραμματίζεται για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.