Η Shell αναμένει ανάπτυξη στις γερμανικές αγορές βιομεθανίου, όπου η πελατειακή της βάση αναζητά ενέργεια χωρίς άνθρακα και οι δραστηριότητές της στον τομέα των ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν να μετασχηματιστούν ώστε να στηρίξουν τη μελλοντική κερδοφορία από ένα τμήμα υψηλής αξίας, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος.

Η Sonja Mueller-Dib, διευθύνουσα σύμβουλος της Shell Energy Deutschland, δήλωσε ότι η εταιρεία της σχεδιάζει δύο μονάδες βιομεθανίου στο Karstaedt και στο Steinfeld, οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν έως και το 5% της τρέχουσας εθνικής κατανάλωσης βιομεθανίου μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

«Το κίνητρό μας είναι να προμηθεύσουμε το πράσινο μόριο σε μεγάλες ποσότητες και σε ανταγωνιστικές τιμές», δήλωσε η Mueller-Dib. «Η αξία τέτοιων προϊόντων είναι υψηλότερη από ένα καθαρό προϊόν φυσικού αερίου και αυτό μας επιτρέπει την επένδυση».

Το βιομεθάνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αποθηκευτεί για όλες τις ίδιες εφαρμογές με το αέριο ορυκτών καυσίμων και θα είναι περιζήτητο, όσο περισσότερο αυξάνεται το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθούν καλλιέργειες τροφίμων για εφαρμογές βιομεθανίου, οι οποίες φθάνουν στους τομείς των μεταφορών, των χημικών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, του χάλυβα και της θερμότητας, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών για την ασφάλεια των τροφίμων που θέτουν την ανθρώπινη διατροφή σε προτεραιότητα.

Κομισιόν: Η παραγωγή βιομεθανίου θα πρέπει να δεκαπλασιαστεί έως το 2030

Στο σχέδιο RepowerEU που εξέδωσε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η παραγωγή βιομεθανίου θα πρέπει να δεκαπλασιαστεί έως το 2030 και να φθάσει τα 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, προκειμένου να αντικαταστήσει μέρος των 155 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που αγόραζε από τη Μόσχα.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, παρήγαγε πέρυσι 10,5 τεραβατώρες (TWh), ή 1 δισ. κυβικά μέτρα, βιομεθανίου, ποσότητα που εξακολουθεί να είναι μικρή σε σύγκριση με την εθνική χρήση φυσικού αερίου των 813 TWh.

Όμως οι δύο σχεδιαζόμενες μονάδες της Shell, που πιθανώς κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσαν να παράγουν η καθεμία 200 έως 250 γιγαβατώρες (GWh), επισκιάζοντας το σημερινό τυπικό μέγεθος των 50-70 GWh, δήλωσε ο Mueller-Dib.

Η Shell εξαγόρασε πέρυσι τον Δανό παραγωγό βιομεθανίου Nature Energy έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θέση μας στις υποδομές για να μεταφέρουμε βιοαέριο από τη Δανία», είπε, προσθέτοντας ότι άλλοι μελλοντικοί προμηθευτές θα μπορούσαν να είναι η Πολωνία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Τσεχική Δημοκρατία.