Η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Equinor υπέγραψε συμφωνία 15ετούς διάρκειας με την ινδική εταιρεία πετροχημικών προϊόντων Deepak Fertilisers για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με παραδόσεις που θα αρχίσουν το 2026.

Το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της Equinor βασίζεται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο από το εργοστάσιο που λειτουργεί στο Χάμερφεστ της Νορβηγίας και τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Upstream.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το χαρτοφυλάκιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση της προμήθειας της Deepak, η οποία θα χρησιμοποιήσει το αέριο κυρίως ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αμμωνίας στη νέα μονάδα της που τέθηκε σε λειτουργία για την παραγωγή λιπασμάτων και πετροχημικών.

Η συμφωνία καλύπτει την προμήθεια περίπου 650.000 τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως για 15 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2026.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη θέση μας στη λεκάνη του Ατλαντικού για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με βασικούς παίκτες στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το φυσικό αέριο και την ενέργεια, Helge Haugane.

Η νέα μονάδα της Deepak έχει δημιουργήσει νέα ζήτηση φυσικού αερίου στην ινδική αγορά και η αμμωνία που παράγεται από το LNG θα προορίζεται για εγχώρια χρήση.

«Ανυπομονούμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας με την Deepak και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας σε πετροχημικές πρώτες ύλες όπως το προπάνιο και το αιθάνιο και σε αμμωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο μέλλον», πρόσθεσε ο Haugane.