Ο δανέζικος γίγαντας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Orsted ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις πληρωμές μερισμάτων τουλάχιστον μέχρι το 2025 και θα μειώσει τα σχέδια για την κατασκευή νέων έργων αυτή τη δεκαετία, στο πλαίσιο μιας ευρείας σειράς μέτρων περικοπής κόστους που περιέγραψε o διευθύνων σύμβουλος Μάντς Νίπερ.

Η Orsted θα μειώσει τον στόχο για την κατασκευή έργων πράσινης ενέργειας κατά τουλάχιστον 24% σε 35 έως 38 γιγαβάτ έως το 2030, από προηγούμενο στόχο 50 γιγαβάτ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αυτό θα συμβάλει στον περιορισμό των κεφαλαιουχικών δαπανών με τoν Νίπερ να αυξάνει επίσης τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς προσπαθεί να ανασύρει την εταιρεία από τις τεράστιες απομειώσεις για ανεκτέλεστα έργα.

Η Orsted πρέπει να μειώσει το κόστος και να ανακάμψει από το χτύπημα των 28,4 δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών (4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) πέρυσι, καθώς το κόστος του χαρτοφυλακίου των αιολικών πάρκων που σχεδιάζει στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ αυξήθηκε ραγδαία. Η εταιρεία έλαβε την απόφαση να ακυρώσει την ανάπτυξη δύο από αυτά τα έργα και απέλυσε δύο κορυφαία στελέχη στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να επαναφέρει την εταιρεία σε σταθερή βάση. O Niπερ δέχεται πιέσεις για να δείξει ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι η εταιρεία διαθέτει ένα αξιόπιστο σχέδιο για να επανέλθει σε τροχιά.

Η εταιρεία θα περικόψει έως και 800 θέσεις εργασίας, ξεκινώντας με 250 απολύσεις τους επόμενους μήνες. Η Orsted θα εγκαταλείψει ορισμένες αναδυόμενες υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας και θα περιορίσει την εστίαση του υπεράκτιου χαρτοφυλακίου της στις ΗΠΑ στον βορειοανατολικό Ατλαντικό. Οι ακυρώσεις έργων και οι αλλαγές στα σχέδια κατασκευής θα εξοικονομήσουν στην εταιρεία 35 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας μέχρι το 2026.

Η Nίπερ υποσχέθηκε να ακολουθήσει μια πιο πειθαρχημένη προσέγγιση στα μελλοντικά έργα. Στις ΗΠΑ, η εταιρεία απέτυχε να προβλέψει την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και συνέχισε να προχωράει με τα σχέδιά της, παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

«Αν γνωρίζαμε τι θα συνέβαινε, δεν θα έπρεπε να συνεχίσουμε να ωριμάζουμε και να δεσμεύουμε κεφάλαια», δήλωσε o Νίπερ σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους. «Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που κάνουμε στο λειτουργικό μας μοντέλο για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούμε τα έργα είναι να μην έχουμε ούτε κατά διάνοια τις δεσμεύσεις κεφαλαίων που είδαμε στις αγορές των ΗΠΑ».

Νέες δημοπρασίες

Η εταιρεία θα συνεχίσει να συμμετέχει σε δημοπρασίες για νέες τοποθεσίες, αλλά θα είναι πιο προσεκτική στην προσέγγισή της. Δεν θα επιδιώξει πλειστηριασμούς έργων που έχουν μεγάλες καθυστερήσεις μεταξύ του χρόνου ανάθεσης μιας κρατικής σύμβασης και του χρόνου παράδοσης του έργου, εκτός εάν υπάρχουν όροι αναπροσαρμογής του πληθωρισμού, δήλωσε ο Νίπερ.

Αυτό ήταν μέρος του προβλήματος με τα έργα στις ΗΠΑ, καθώς η Orsted δεσμεύτηκε να πουλήσει ενέργεια σε συγκεκριμένη τιμή, αλλά δεν είχε ακόμη όλες τις άδειες για την πραγματική παράδοση των αιολικών πάρκων. Αυτό άφησε την εταιρεία ανοιχτή σε δαπανηρές καθυστερήσεις, αλλά τα πιθανά έσοδα ήταν σταθερά.

Η μετοχή της Orsted κατέρρευσε περισσότερο από 40% πέρυσι και διαπραγματεύεται σε λιγότερο από το ένα τρίτο της αξίας της στην κορύφωσή της στις αρχές του 2021. Οι μετοχές παρουσίασαν διακυμάνσεις την Τετάρτη, με πτώση 1,7% στις 10:34 π.μ. στην Κοπεγχάγη.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τα σχέδιά της είναι πλήρως χρηματοδοτημένα χωρίς να χρειαστεί να αντλήσει νέα ίδια κεφάλαια.

«Η μεγάλη είδηση από την Orsted είναι η απόφαση να μην προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη στήριξη του ισολογισμού», δήλωσε ο Alex Wheeler, αναλυτής της RBC Europe Ltd. «Έχουμε τώρα μια περίοδο όπου η Orsted πρέπει να εκτελέσει διάφορα στοιχεία του σχεδίου της για να βελτιώσει τις μετρήσεις του ισολογισμού της μεσοπρόθεσμα».

Ο Nίπερ θα περιγράψει περισσότερες λεπτομέρειες των σχεδίων για τους επενδυτές σε εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης.