Σε «θρίλερ» τείνει να μετατραπεί η πώληση της θυγατρικής του γερμανικού βιομηχανικού και ενεργειακού κολοσσού BASF (Wintershall Dea) στην βρετανική εταιρεία πετρελαίου Harbour Energy. Παρά το γεγονός ότι η ΒΑSF έχει ανακοινώσει την πώληση της Wintershall Dea, η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να υποβάλλει σε επενδυτικό επανέλεγχο την εν λόγω συμφωνία, πριν αυτή ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2024.

Και αυτό προκειμένου το Βερολίνο να επιβεβαιώσει πως η πώληση της εν λόγω εταιρείας δεν σηματοδοτεί την απώλεια (από πλευράς Γερμανίας) κρίσιμων υποδομών προς μία χώρα, η οποία είναι εκτός ΕΕ. (κάτι που δεν θα απαιτούταν αν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παραμείνει εντός ΕΕ).

Η κόντρα γερμανικής κυβέρνησης – BASF

Παρά την ανακοινωθείσα επανεξέταση από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας, ο οικονομικός διευθυντής της BASF Ντιρκ Έλβερμαν δεν βλέπει εμπόδια στη σχεδιαζόμενη πώληση της θυγατρικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall Dea στη βρετανική εταιρεία πετρελαίου Harbour Energy.

Ο Έλβερμαν δήλωσε χθες (18.02.24) στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η επανεξέταση είναι δεδομένη στο νόμο περί εξωτερικού εμπορίου και πληρωμών και σε αντίστοιχο διάταγμα. Η BASF ανακοίνωσε την πώληση της γερμανικής Wintershall Dea (η οποία στη βρετανική Harbour Energy τον Δεκέμβριο.

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να υποβάλει τη συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο του 2024, σε επενδυτικό έλεγχο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταβίβαση των δραστηριοτήτων παραγωγής και ανάπτυξης και των δικαιωμάτων έρευνας σε διάφορες χώρες, καθώς και των αδειών για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

«Τα περιουσιακά στοιχεία της Wintershall Dea που θα εκποιηθούν δεν αποτελούν κρίσιμες υποδομές», δήλωσε ο Έλβερμαν.

Μόνο μια μειοψηφική συμμετοχή στον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς Nowega θα μπορούσε να θεωρηθεί μέρος της κρίσιμης υποδομής, σύμφωνα με την Handelsblatt. Η Wintershall Dea εμπλέκεται σε αυτό μόνο έμμεσα μέσω μιας μειοψηφικής συμμετοχής στην Erdgas Münster. Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για την έρευνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Επιπλέον, η Wintershall Dea συνεχίζει τις προετοιμασίες για τη χωριστή πώληση της συμμετοχής της στη Wiga.

Η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου – οι λειτουργικά ανεξάρτητες θυγατρικές της Wiga διαχειρίζονται συστήματα αγωγών υψηλής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου μεταφοράς της Gascade καθώς και των Opal και NEL.

Οι αγωγοί χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη διανομή ρωσικού αερίου στη Γερμανία, δήλωσε ο Έλβερμαν. Τώρα χρησιμοποιούνται για την εκφόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ – και ενδεχομένως υδρογόνο στο μέλλον.

«Αυτή η κρίσιμη υποδομή δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την Harbour Energy», τόνισε ο Έλβερμαν. Η Wintershall Dea θέλει να πουλήσει το μερίδιό της σε αυτούς τους αγωγούς ξεχωριστά.

Κάτι τέτοιο, όμως, πρέπει να περάσει πρώτα από την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας.

Σε αντίθεση με προηγούμενες γερμανοβρετανικές συμφωνίες, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέρος της ΕΕ, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής. Ωστόσο, ποτέ δεν είχε απορριφθεί η αγορά ενός Βρετανού αγοραστή σε έλεγχο προστασίας επενδύσεων. «Είμαστε πολύ σίγουροι για την επανεξέταση», δήλωσε ο ίδιος.

Oι πιο πρόσφατες δραστηριότητες της Wintershall Dea

Από το 2022 Wintershall Dea και η ενεργειακή εταιρεία Equinor δρομολογούν το έργο NOR-GE. Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και ασφαλούς αλυσίδας αξίας για τη δέσμευση, τη μεταφορά από την ευρωπαϊκή ηπειρωτική χώρα και την υποθαλάσσια αποθήκευση του CO2 (δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα – CCS) στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα.

Το NOR-GE, μαζί με το έργο CCS «Greensand» στις ακτές της Δανίας και τα έργα υδρογόνου στη Γερμανία, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη Wintershall Dea όσον αφορά τη συμβολή της στην ενεργειακή μετάβαση.

Το 2023, η Wintershall Dea αποσύρεται εντελώς από τη Ρωσία λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Η εταιρεία αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα με ομαλό τρόπο και σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες νομικές υποχρεώσεις.

Με το έργο «Greensand», ολόκληρη η αξιακή αλυσίδα CCS (σ.σ. πιθανό μέτρο προστασίας του κλίματος, στο οποίο το CO2 που εκπέμπεται από βιομηχανικές διεργασίες δεσμεύεται χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη χημική/φυσική διαδικασία) θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην ΕΕ: Το 2023 ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εγχύσεις CO2 στην πλατφόρμα Nini στα ανοικτά των ακτών της Δανίας.

Ως ηγετικό μέλος της κοινοπραξίας Greensand, η Wintershall Dea συνεργάζεται με τον φορέα εκμετάλλευσης INEOS Energy και περισσότερους από 20 άλλους εταίρους.