Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου 1,64 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολάρια), ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών χάρη στις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις του παγκόσμιου τμήματος φυσικού αερίου και LNG.

Τα καθαρά κέρδη της Eni μειώθηκαν κατά 76% στα 149 εκατ. ευρώ (160,5 εκατ. δολάρια) από 627 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διολίσθησαν κατά 34% στα 1,64 δισ. ευρώ. ευρώ από 2,49 δισ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 23% στα 2,77 δισ. ευρώ, ανέφερε η Eni.

Το τριμηνιαίο αποτέλεσμα ώθησε τα καθαρά κέρδη της Eni για το 2023 στα 8,3 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 38% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ο όμιλος είχε καταγράψει υψηλά κέρδη λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας.

Η εταιρεία αναφέρει ότι παρά το ευμετάβλητο σενάριο που χαρακτηρίζεται από την εξασθένηση των τιμών του Brent (κατά 5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του ’22) και του φυσικού αερίου (κατά 57% για τα ευρωπαϊκά σημεία αναφοράς), το 4ο τρίμηνο του ’23 τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων της Eni ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ σηματοδοτώντας μια ισχυρή επίδοση του Ομίλου που οφείλεται στην ισχυρή επιχειρησιακή εκτέλεση και τη χρηματοοικονομική πειθαρχία.

«Το 2023 ήταν άλλη μια χρονιά με εξαιρετικά αποτελέσματα για την Eni εν μέσω ενός αβέβαιου και ασταθούς σεναρίου. Πετύχαμε ισχυρά τόσο τους οικονομικούς όσο και τους επιχειρησιακούς στόχους και συνεχίσαμε να προχωράμε τη στρατηγική μας για τη δημιουργία αξίας με ταυτόχρονη απεξάρτηση από τον άνθρακα και την εξασφάλιση ασφαλούς και προσιτού ενεργειακού εφοδιασμού των αγορών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Κλαούντιο Ντεσκάλτζι.