Η πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας επιβραδύνει τις διαπραγματεύσεις της EDF με βιομηχανικούς πελάτες για μακροπρόθεσμες συμβάσεις, απειλώντας τα μακροπρόθεσμα οικονομικά του χρεωμένου ενεργειακού γαλλικού ομίλου και την ικανότητα να διατηρήσει σε λειτουργία τα γερασμένα πυρηνικά εργοστάσιά του, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές και εμπειρογνώμονες
Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 την Παρασκευή θα δείξουν πιθανότατα πρόοδο στη μείωση μέρους του χρέους της EDF ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ (69,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και αύξηση των κερδών που ενισχύονται από την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Αλλά η έλλειψη προθεσμιακών συμφωνιών θα ανανεώσει τις ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες εμπορικές προοπτικές της κρατικής εταιρείας ενέργειας μετά την εθνικοποίησή της τον περασμένο Ιούνιο. Η EDF χρειάζεται αυτές τις συμφωνίες για να στηρίξει τα οικονομικά της και να μειώσει τους κινδύνους από τις διακυμάνσεις των τιμών, ώστε να μπορεί να επενδύσει για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των 56 πυρηνικών αντιδραστήρων της και να κατασκευάσει τουλάχιστον έξι ακόμη.
Μια συμφωνία για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που συμφώνησε η EDF με την κυβέρνηση τον Νοέμβριο έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους λιανικούς και βιομηχανικούς πελάτες στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) κατά μέσο όρο από το 2026, όταν λήγουν οι τρέχουσες συμβάσεις. Το σημερινό επίπεδο «νεκρού σημείου» για το κόστος παραγωγής είναι 60 ευρώ/MWh. Όμως η πτώση των τιμών υπονομεύει αυτή τη στρατηγική.
Η πτώση των τιμών διαταράσσει σοβαρά τόσο την αγορά και την EDF
Η πτώση των τιμών «διαταράσσει σοβαρά τόσο την αγορά όσο και την EDF», δήλωσε πηγή της EDF που αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές. Περιέγραψε ότι η αγορά βρίσκεται σε «πραγματική παράλυση» επειδή και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Η απουσία συμφωνιών θα μπορούσε να δυσχεράνει την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την EDF ή να βλάψει την πιστοληπτική της ικανότητα. Οι κορυφαίοι οίκοι Fitch, S&P και Moody’s έχουν αξιολογήσει το μακροπρόθεσμο χρέος της με χαμηλότερο βαθμό μέσης διαβάθμισης. «Θα παρακολουθούμε στενά το πώς το ποσό των μακροπρόθεσμων συμβάσεων αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Αντόνιο Τοτάρο, επικεφαλής της Fitch για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις μεταφορές στην ΕΜΕΑ.
Ο παραγωγός αλουμινίου ArcelorMittal υπέγραψε επιστολή προθέσεων για σύμβαση κατανομής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την EDF στα μέσα Ιανουαρίου. Η EDF και οι πελάτες αλληλοκατηγορούνται για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών.
Η πηγή της EDF δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα» για τους πελάτες να κλείνουν συμβόλαια με μεγάλη προθεσμία ενώ οι τιμές τείνουν προς τα κάτω. Ωστόσο, η EDF θα μπορούσε επίσης να κωλυσιεργεί, ελπίζοντας ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι βιομηχανικοί πελάτες είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμφωνίες, δήλωσε ο Νίκολας ντε Γουόρεν, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών που χρησιμοποιούν ενέργεια (Uniden).
«Τα πράγματα δεν κινούνται αρκετά γρήγορα», δήλωσε. Η Uniden εκπροσωπεί περίπου το 70% των βιομηχανικών χρηστών ενέργειας της Γαλλίας, όπως η Renault και η εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF.Η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές τιμές επιβραδύνει τις επενδυτικές αποφάσεις για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ακόμη και όταν η κυβέρνηση στοχεύει στην επαναβιομηχανοποίηση της Γαλλίας με παράλληλη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είπε. «Αυτές οι βιομηχανίες δεν μπορούν να ζήσουν με την αυξανόμενη μεταβλητότητα των τιμών της αγοράς, οπότε χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αυτές τις συμβάσεις», δήλωσε ο ντε Γουόρεν.
Ενώ το σύστημα έχει ξεκινήσει άσχημα, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση επί του παρόντος στο τραπέζι, δήλωσε η πηγή της EDF. Η EDF και η κυβέρνηση δήλωσαν πέρυσι ότι σχεδιάζουν να επανεξετάσουν την επιτυχία του γύρω στον Μάιο.
Μια εναλλακτική λύση στο σχέδιο του Νοεμβρίου θα μπορούσε να είναι ο καθορισμός μιας κατώτατης τιμής για την πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται από την EDF, μέσω ενός συστήματος «συμβολαίου για τη διαφορά» για παράδειγμα, το οποίο θα απαιτούσε έγκριση από τις Βρυξέλλες.
Το γαλλικό συμβόλαιο βασικού φορτίου για το 2026 έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό τον τελευταίο χρόνο, διαπερνώντας το επίπεδο των 70 ευρώ/MWh στις 5 Φεβρουαρίου που είχε οριστεί ως τιμή αναφοράς για τη μεταρρύθμιση της αγοράς. Την Τετάρτη, έπιασε νέο χαμηλό συμβόλαιο στα 63,75 ευρώ/MWh.Τα συμβόλαια front-year διαπραγματεύονταν γύρω στα 50 με 60 ευρώ από το 2018, προτού εκτοξευθούν το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν κορυφώθηκαν στα 1.200 ευρώ/MWh. Έχουν μειωθεί ραγδαία το τελευταίο έτος και τώρα βρίσκονται γύρω στα 70 ευρώ/MWh. Η άλλη νέα τιμολογιακή στρατηγική της EDF, που αποσκοπεί στον καθορισμό τιμών για την πώληση σε ανταγωνιστές όπως η Engie και η TotalEnergies περιλαμβάνει δημοπρασίες για συμβόλαια του 2028 και του 2029.Η ζήτηση ήταν ισχνή και για αυτές. Από τις 54 συνολικά δημοπρασίες από την αρχή του έτους, μόνο δώδεκα ήταν επιτυχείς και μάλιστα σε τιμές κάτω των 70 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της EDF.
«Το σχετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής δείχνει ένα περιορισμένο ενδιαφέρον της γαλλικής αγοράς για αυτού του είδους τα προϊόντα, πιθανότατα λόγω των εφεδρικών τιμών της EDF, οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν πολύ υψηλές», δήλωσε η αναλύτρια της ICIS Lucca Urbanucci.Το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να βοηθήσει τον όμιλο εάν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πέσουν κάτω από το επίπεδο νεκρού σημείου των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Επανέλαβε αυτόν τον μήνα ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο θα βοηθήσει την EDF να διαχειριστεί τη μεταβλητότητα των τιμών και να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία.