«Είχα την ευκαιρία τον πρωί να συναντήσω τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό να μάθω πόσο επιτυχημένος ήταν ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ καθώς και οι νέες επενδύσεις της στην Ρουμανία, για επιτάχυνση της εγκατάστασης ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην περιοχή», είπε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υπεύθυνος για την Ενέργεια Τζέφρι Πάιατ. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μιλούσε στο 5ο Συνέδριο Southeast Europe & East Med που διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον στις 12 και 13 Φεβρουαρίου στο οποίο συμμετέχει και ο κ. Στάσσης.
Ο Τζ. Πάιατ, σε ερώτηση για το αν άλλαξε (σ.σ. προς το θετικότερο) τη στάση του σε σχέση με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed που σχεδιάζεται να συνδέεται τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, παρέπεμψε στον επιτυχή μετασχηματισμό της ΔΕΗ και στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και των άλλων δυνατοτήτων που διαθέτει η Ελλάδα.
Όπως είπε, τον τελευταίο χρόνο έγιναν πιο κατανοητές σε όλους οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος της κλιματικής αλλαγές με τη φωτιά στον Έβρο και τη θεομηνία στην Θεσσαλία, αλλά και τις φωτιές στην Τουρκία. «Τα καλά νέα είναι πως η τεχνολογία αναπτύσσεται ταχύτατα και έτσι διευρύνεται η συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση» πρόσθεσε ο κ. Πάιατ. «Όλοι μιλούν για πράσινο υδρογόνο, το κόστος των ΑΠΕ συνεχίζει να μειώνεται γρήγορα, η ευκαιρία για ένα πιο πράσινο και ασφαλές ενεργειακό σύστημα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ».
Για το ενεργειακό ζήτημα της Γάζας και την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο είπε πως η τοπική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ελέγχεται από την οικογένεια Χούρι (σ.σ. του κατασκευαστικού κολοσσού CCC) “που τους γνωρίζω από την Αθήνα. Σήμερα η μονάδα λειτουργεί με πετρέλαιο, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου και στη συνέχεια σε πιο πράσινη μονάδα”. Ο κ. Πάιατ υποστήριξε πως ήδη αναπτύσσεται η ενεργειακή συνεργασία στη Μέση Ανατολή με συμμετοχή χωρών όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, αλλά και η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής είπε ο κ. Πάιατ και τόνισε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για ενεργειακή συνεργασία όχι μόνο π.χ. με τη Βόρεια Μακεδονία, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και με τη Σερβία, τη Βουλγαρία καθώς και τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. «Έχουμε δουλειά να κάνουμε εμείς οι διπλωμάτες, αλλά ταυτόχρονα και οι επιχειρήσεις, που προωθούν την καινοτομία και τις επενδύσεις και αυτό είναι άλλο ένα επίπεδο συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας», κατέληξε.