Η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια πιθανή κρατικοποίηση των γερμανικών δραστηριοτήτων της Rosneft, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της στο διυλιστήριο Schwedt, σύμφωνα με δύο κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το Βερολίνο έθεσε τα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία της Rosneft, συμπεριλαμβανομένου του 54,17% του μεριδίου της στο διυλιστήριο Schwedt του Βερολίνου, υπό επιτροπεία τον Σεπτέμβριο του 2022, στον απόηχο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έκτοτε έχει παρατείνει την επιτροπεία δύο φορές, πιο πρόσφατα τον Σεπτέμβριο του 2023 και πρέπει να λάβει νέα απόφαση τον Μάρτιο, όταν λήξει η τρέχουσα επιτροπεία.

Το υπουργείο Οικονομίας κάνει τις προετοιμασίες για πιθανή κρατικοποίηση και ο ρωσικός όμιλος Rosneft έχει κληθεί σε ακρόαση για το θέμα, ανέφεραν οι πηγές, σημειώνοντας ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα προχωρήσει η κίνηση αυτή.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει εδώ και μήνες ότι η Rosneft θα πουλήσει το μερίδιό της στη Schwedt προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον του διυλιστηρίου, του τέταρτου μεγαλύτερου στη Γερμανία.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, το οποίο επιβλέπει την επιτροπεία μέσω της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύων, δεν σχολίασε άμεσα τη διαδικασία.

«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο στο Schwedt και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση του εφοδιασμού στην ανατολική Γερμανία», δήλωσε ο Michael Kellner, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας.