Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας της Ιταλίας άναψε το «πράσινο» φως για την υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Adriatic Link της Terna, η οποία συνδέει τις περιοχές Le Marche και Abruzzo. Η επένδυση της διαχειρίστριας εταιρείας δικτύου Terna στο Adriatic Link εκτιμάται σε 1,3 δισ. ευρώ (1,39 δισ. δολάρια).

Το έργο αποτελεί μέρος του Εθνικού Ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (PNIEC) και διαδραματίζει ρόλο στη στρατηγική ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών της Ιταλίας.

Με δυναμικότητα ανταλλαγής 1GW, το έργο Adriatic Link μήκους 250 χιλιομέτρων θα περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 210 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία θα τοποθετηθούν σε μέγιστο βάθος 100 μέτρων, και δύο υπόγεια καλώδια μήκους 40 χιλιομέτρων.

Οι σταθμοί μετατροπής σχεδιάζονται κοντά σε υφιστάμενους ηλεκτρικούς υποσταθμούς στο Cepagatti, στο Abruzzo και στο Fano στην περιοχή Le Marche.

Η νέα υποδομή θα ενισχύσει την ικανότητα ανταλλαγής μεταξύ της νότιας και της βόρειας ζώνης της κεντρικής Ιταλίας.

Το έργο θα διευκολύνει την ενσωμάτωση και τη μεταφορά ανανεώσιμης ενέργειας από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο νότο σε κέντρα κατανάλωσης στο βορρά.

Η διευθύνουσα σύμβουλος και γενική διευθύντρια της Terna, Giuseppina Di Foggia, δήλωσε: «Η Terna έχει την ευκαιρία να αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την υλοποίηση της γραμμής: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την έγκριση που λάβαμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας για τη σύνδεση της Αδριατικής, ένα από τα θεμελιώδη έργα του δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης της Terna.

«Η υποδομή, για την οποία θα επενδύσουμε περίπου 1,3 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η PNIEC, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Ιταλίας ως ευρωπαϊκού και μεσογειακού ενεργειακού κόμβου».

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Όμιλος Prysmian εξασφάλισε σύμβαση ύψους 630 εκατ. ευρώ από την Terna για τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία των καλωδίων για το έργο.

Η Prysmian θα προμηθεύσει μια διπολική γραμμή καλωδίων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, η οποία θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2028.