Η νορβηγική κρατική εταιρεία ενέργειας Statkraft AS εγκαινίασε την Τρίτη το αιολικό συγκρότημα Ventos de Santa Eugenia 519 MW στη Βραζιλία, το οποίο θα περιέχει και φωτοβολταϊκά σύμφωνα με το Renewables Now.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει 14 αιολικά πάρκα που αποτελούνται από συνολικά 91 ανεμογεννήτριες των 5,7 MW η καθεμία, οι οποίες έχουν ανεγερθεί σε διάφορες τοποθεσίες στις περιοχές Uibai και Ibipeba της πολιτείας Bahia.

Το Ventos de Santa Eugenia θα διαθέτει επίσης ένα ηλιακό πάρκο 163 MW που θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση της παραγωγής ενέργειας, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα υβριδικά έργα στη Βραζιλία.

Η κατασκευή του ηλιακού τμήματος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αργότερα φέτος, ενώ η θέση σε λειτουργία έχει προγραμματιστεί για το 2025. Με την τεχνολογία μπαταριών, η Santa Eugenia θα έχει συνδυασμένη δυναμικότητα 682 MW.

Η Statkraft δήλωσε ότι μόνο το αιολικό συγκρότημα θα πρέπει να είναι ικανό να παράγει 2.300 GWh καθαρής ενέργειας ετησίως, ή αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση 1,17 εκατομμυρίων βραζιλιάνικων σπιτιών.

Φέτος, η νορβηγική εταιρεία αναμένει να έχει πάνω από 2.200 MW παραγωγικής ικανότητας στη Βραζιλία, η οποία περιλαμβάνει υδροηλεκτρική, ηλιακή, αιολική ενέργεια και τεχνολογία μπαταριών.