Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Vattenfall ανακοίνωσε την Τρίτη πτώση των υποκείμενων λειτουργικών κερδών για το τέταρτο τρίμηνο, επικαλούμενη τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας.Η διευθύνουσα σύμβουλός της, Anna Borg προειδοποίησε ότι η μεταβλητότητα της αγοράς θα παραμείνει εν μέσω έλλειψης νέας παραγωγής.

Τα υποκείμενα κέρδη προ τόκων και φόρων του κρατικού ενεργειακού ομίλου μειώθηκαν σε 4,5 δισ. σουηδικές κορώνες (421,6 εκατ. δολάρια) από 12,5 δισ. κορώνες ένα χρόνο νωρίτερα.

«Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο, οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες το 2023 σε σύγκριση με το 2022», δήλωσε η Borg στο Reuters.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στις Σκανδιναβικές χώρες όσο και στην ηπειρωτική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 60% συνολικά για το έτος, λόγω των υψηλότερων βροχοπτώσεων και του θερμότερου καιρού, καθώς και της απότομης πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα, πρόσθεσε η ίδια.

Η τριμηνιαία τιμή αναφοράς του σκανδιναβικού συστήματος για τη χονδρική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κατά μέσο όρο 56,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), από 135,61 ευρώ/MWh ένα χρόνο νωρίτερα.

Anna Borg: Παραμένει η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα στην αγορά

Η Vattenfall πέτυχε τιμή 42 ευρώ/MWh για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκανδιναβία το τέταρτο τρίμηνο, από 55 ευρώ/MWh ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, η Borg προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα που παρατηρήθηκε στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια παραμένουν.

Τυχόν διαταραχές στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ή υψηλότερες τιμές ενέργειας σε περίπτωση ψυχρής περιόδου ή γεωπολιτικών γεγονότων θα μπορούσαν εύκολα να αυξήσουν και πάλι τη μεταβλητότητα της αγοράς, πρόσθεσε η διευθύνουσα σύμβουλος.

Η Vattenfall σχεδιάζει να επενδύσει 65 δισεκατομμύρια κορώνες κατά τα επόμενα δύο χρόνια, εστιάζοντας στην αιολική ενέργεια και στη βελτίωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια παραμένει βασική δραστηριότητα για τη Vattenfall, παρά τους σημερινούς αντίθετους ανέμους από τον αυξημένο πληθωρισμό, τα υψηλότερα επιτόκια και τις εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού, δήλωσε η Borg.

Τον Δεκέμβριο, η Vattenfall πούλησε τρία υπεράκτια αιολικά έργα στα ανοικτά των αγγλικών ακτών στη γερμανική RWE  σε μια συμφωνία που αποτιμά τα περιουσιακά στοιχεία σε 963 εκατομμύρια λίρες (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια).