Το δημόσιο της Δανίας, που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του κολοσσού των αιολικών πάρκων Orsted θα έχει τον τελευταίο λόγο για την τύχη της εταιρείας που βρίσκεται σε συμπληγάδες την τελευταία διετία. Οι φήμες περί πρότασης εξαγοράς ή ενδιαφέροντος διάσωσης της Orsted από τη γερμανική RWE δεν επιβεβαιώθηκαν με τη διοίκηση του δανέζικού ομίλου να ετοιμάζεται αύριο να παρουσιάσει ένα νέο business plan ώστε να καθησυχάσει τις αγορές.

Οι διαγραφές δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω της ακύρωσης υπεράκτιων αιολικών στις ΗΠΑ και η απόλυση δύο ανωτάτων στελεχών στη διάρκεια του 2023 έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσφορία σε επενδυτές και αναλυτές.

Στόχος της διοίκησης είναι να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα στην αυριανή τηλεδιάσκεψη με κύριο επιχείρημα πως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι αυξήσεις στο κόστος υλικών είναι πλέον υπό έλεγχο. Βέβαια ο διευθύνων σύμβουλος Mads Nipper πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα βελτιώσει την αποτίμηση της Orsted η οποία βρίσκεται στο 1/3 της αξίας που είχε η εταιρεία το 2021, τονίζει το Bloomberg. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως μια καλή κίνηση θα ήταν η ακύρωση της διανομής μερίσματος ώστε να χρηματοδοτηθεί η μελλοντική επέκταση της εταιρείας.