Ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell συμμετέχει σε ένα συνεργατικό έργο που τροφοδοτεί με ενέργεια τον υποθαλάσσιο εξοπλισμό μέσω ενός συνδυασμού κυματικής ενέργειας και υποθαλάσσιας αποθήκευσης ενέργειας στα ανοικτά των νησιών Όρκνεϊ της Σκωτίας.

Το έργο επίδειξης Renewables for Subsea Power (RSP), που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα ανατολικά του κύριου νησιού Orkney, χρησιμοποιεί τεχνολογία μετατροπέα κυματικής ενέργειας (WEC) εξοπλισμένη με υποβρύχια μπαταρία. Στόχος του είναι να δείξει πώς οι πράσινες τεχνολογίες μπορούν να παρέχουν αξιόπιστη ενέργεια και επικοινωνίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε υποθαλάσσιο εξοπλισμό του είδους που χρησιμοποιείται ευρέως από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως σημειώνει το renews.biz, η Shell έχει ενταχθεί στο συνεργατικό έργο Renewables for Subsea Power (RSP), το οποίο επί του παρόντος τροφοδοτεί υποθαλάσσιο εξοπλισμό στα ανοικτά των ακτών του Όρκνεϊ μέσω ενός συνδυασμού κυματικής ενέργειας και υποθαλάσσιας αποθήκευσης ενέργειας.

Η πρωτοβουλία επίδειξης ύψους 2 εκατ. λιρών (2,34 εκατ. ευρώ), η οποία πλησιάζει τους 12 μήνες στο νερό, έχει συνδέσει τον μετατροπέα κυματικής ενέργειας Blue X – που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Mocean Energy του Εδιμβούργου – με ένα σύστημα υποβρύχιας αποθήκευσης μπαταριών Halo που αναπτύχθηκε από τους ειδικούς της Verlume στο Αμπερντίν στον τομέα της ευφυούς διαχείρισης ενέργειας.

Το πλήρως λειτουργικό έργο, το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά της ηπειρωτικής νήσου Όρκνεϊ, έχει ως στόχο να δείξει πώς μπορούν να συνδυαστούν οι πράσινες τεχνολογίες για την παροχή αξιόπιστης ενέργειας και επικοινωνιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον υποθαλάσσιο εξοπλισμό, προσφέροντας μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση στα ομφάλια καλώδια, τα οποία είναι εντάσεως άνθρακα με μεγάλο χρόνο προμήθειας και εγκατάστασης.

Η νέα επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Shell Technology – Marine Renewable Program, μιας παγκόσμιας ομάδας Ε&Α που επιδιώκει την αποστολή της εύρεσης, διαλογής, δοκιμής και ανάπτυξης θαλάσσιων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επίτευξη μεγαλύτερης αξίας με χαμηλότερες εκπομπές και τη συμβολή στη δημιουργία της κρίσιμης ενεργειακής υποδομής για την ανάπτυξη και την ευημερία της Γαλάζιας Οικονομίας.

Τώρα θα ενταχθούν στους επικεφαλής του έργου Mocean Energy και Verlume, μαζί με τους φορείς του κλάδου Baker Hughes, Serica Energy, Harbour Energy, Transmark Subsea, PTTEP, TotalEnergies και το Τεχνολογικό Κέντρο Net Zero (NZTC).

Ο Ian Crossland, Εμπορικός Διευθυντής της Mocean Energy, δήλωσε: «Η Mocean Energy είναι η πρώτη εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου: «Αυτή η νέα επένδυση από τη Shell υπογραμμίζει το διεθνές ενδιαφέρον για το πανβιομηχανικό μας έργο και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους και να διερευνήσουμε πιθανές νέες εφαρμογές για τις συνδυασμένες τεχνολογίες της RSP».

Ο Andy Martin, Εμπορικός Διευθυντής της Verlume πρόσθεσε: «Με το έργο Renewables for Subsea Power να είναι σε λειτουργία εδώ και 10 μήνες, είμαι υπερήφανος για όσα έχουν επιτευχθεί τόσο τεχνικά όσο και εμπορικά μέχρι σήμερα, παράλληλα με το διαμέτρημα των εταίρων του κλάδου που συμμετέχουν.

«Είναι σπουδαίο ότι η Shell συμμετέχει τώρα στο έργο, μια εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο Graeme Rogerson, επικεφαλής της τεχνολογίας Net Zero στο NZTC, δήλωσε: «Είναι φανταστικό να βλέπουμε το έργο Renewables for Subsea Power να προχωράει ολοένα και περισσότερο, έχοντας υποστηρίξει το έργο από το 2019.

«Ο μετατροπέας κυματικής ενέργειας Blue X της Mocean Energy και το υποβρύχιο σύστημα αποθήκευσης μπαταριών Halo της Verlume έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στην παροχή ενέργειας και επικοινωνίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε υπεράκτιες υποθαλάσσιες υποδομές. Η επένδυση της Shell και η ευκαιρία να συνεχίσουν οι δοκιμές σε πραγματικό περιβάλλον θα συμβάλουν στην περαιτέρω πρόοδο των τεχνολογιών», πρόσθεσε.