Η QatarEnergy υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια της ιαπωνικής Mitsui & Co με 11 εκατομμύρια βαρέλια συμπυκνώματος LNG ετησίως για 10 χρόνια. Η συνεργασία των δύο πλευρών θα ξεκινήσει τον Απρίλιο ανακοίνωσε την Κυριακή η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Κατάρ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης για την αύξηση του όγκου συμπυκνώματος που εξάγει η QatarEnergy στην Mitsui & Co, όταν γίνουν διαθέσιμες πρόσθετες ποσότητες από το τεράστιο έργο επέκτασης του North Field υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Κατάρ, αναφέρει η ανακοίνωση της QatarEnergy.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την υπογραφή αυτής της μακροπρόθεσμης συμφωνίας πώλησης με έναν από τους στρατηγικούς μας Ιάπωνες εταίρους, εδραιώνοντας τη δεκαετή σχέση μας με την Mitsui», δήλωσε ο Saad Sherida Al-Kaabi, Διευθύνων Σύμβουλος της QatarEnergy και Υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ.

Τα συμπυκνώματα, το υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής φυσικού αερίου, χρησιμοποιούνται συχνά στην παραγωγή βενζίνης. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida συμφώνησε να ενισχύσει τους ενεργειακούς δεσμούς και την οικονομική συνεργασία με το Κατάρ τον Ιούλιο, όταν επισκέφθηκε τη μεγάλη χώρα παραγωγής φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η Mitsui & Co δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να αγοράσει μερίδιο στο έργο επέκτασης του North Field ως έναν τρόπο να διασφαλίσει τη σταθερή προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Kaabi, τον Δεκέμβριο, δήλωσε ότι η QatarEnergy συζητούσε με διάφορους Ασιάτες αγοραστές για να γίνουν εταίροι «προστιθέμενης αξίας» με μερίδιο στο έργο επέκτασης.

Η επέκταση του Βόρειου Πεδίου αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή του Κατάρ σε 126 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως (mtpa) έως το 2027, από 77 mtpa σήμερα.