H Shell ξεπέρασε στα ετήσια κέρδη τις προσδοκίες της αγοράς, ανακοινώνοντας παράλληλα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 28,25 δισ. δολαρίων για το σύνολο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η Shell κατέγραψε ετήσια κέρδη ρεκόρ στα 39,9 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της Shell για το σύνολο του 2023 θα διαμορφώνονταν στα 27,5 δισ. δολάρια. Επίσης, η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 7,31 δισ. δολαρίων για το δ’ τρίμηνο του 2023.

Οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί Exxon Mobil και Chevron είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσουν κέρδη την Παρασκευή (02/02), με τις ευρωπαϊκές BP και TotalEnergies να δημοσιεύουν οικονομικά αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα.

Το πρωί της Πέμπτης (01/02) οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ελαφρώς υψηλότερα στο Λονδίνο. Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το διεθνές αργό, τύπου Brent, διαπραγματεύονταν με άνοδο 0,1% στα 80,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό West Texas Intermediate διαπραγματεύονταν με άνοδο 0,1% στα 75,92 δολάρια ανά βαρέλι.

Τόσο τα συμβόλαια Brent όσο και τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν περίπου 10% το 2023, κατά τη διάρκεια ενός ασταθούς έτους συναλλαγών, με τις τιμές να αυξομειώνονται εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και ανησυχιών για τη ζήτηση.

Ακόμη και με την πτώση των κερδών σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τα κέρδη της Shell εξακολουθούν να είναι υψηλά με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Οι ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες της εταιρείας το 2023, ύψους 54,20 δισ. δολαρίων, ήταν οι δεύτερες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, δήλωσε η οικονομική διευθύντρια Sinead Gorman σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους. Η εταιρεία θα συνεχίσει να επιστρέφει το 30% έως 40% αυτών στους επενδυτές και θα προσπαθήσει για “συνέπεια” στις αποδόσεις της, δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μονάδα χημικών της Shell σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις, με προσαρμοσμένα κέρδη που έπεσαν από 1,38 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε μόλις 83 εκατ. δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Τα περιθώρια κέρδους στην επιχείρηση σφυροκοπήθηκαν από την παγκόσμια υπερπροσφορά και την αδύναμη ζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το τμήμα ΑΠΕ της Shell απέφερε κέρδη ύψους 155 εκατ. δολαρίων

Τα κέρδη από τα χημικά προϊόντα και τα προϊόντα πετρελαίου – ένα βασικό τμήμα των παγκόσμιων δραστηριοτήτων των μεγάλων εταιρειών – ξεπεράστηκαν στην πραγματικότητα από το τμήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακών λύσεων, το οποίο ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 155 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες της Shell το 2023 μειώθηκαν κατά 1,7%, αλλά στη μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακών λύσεων η μείωση ήταν 23%, οδηγώντας τις δαπάνες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. Η Shell υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Wael Sawan έχει ορκιστεί να ενισχύσει τις αποδόσεις προς τους μετόχους με την περικοπή των λιγότερο κερδοφόρων τμημάτων της επιχείρησης, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η Shell σημείωσε άλλο ένα τρίμηνο με ισχυρές επιδόσεις», ανέφερε ο Sawan στην ανακοίνωσή του. «Καθώς εισερχόμαστε στο 2024 συνεχίζουμε να απλοποιούμε την οργάνωσή μας με έμφαση στην παροχή μεγαλύτερης αξίας με λιγότερες εκπομπές».

Υπενθυμίζεται ότι η ενισχυμένη κερδοφορία της Shell για το 2023 έρχεται την ώρα που ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Νιγηρία.