Ο ιαπωνικός μηχανολογικός όμιλος IHI υπέγραψε συμβόλαιο με την ινδική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ACME για την παραλαβή 400.000 τόνων πράσινης αμμωνίας ετησίως από το 2028.

Η IHI θα πωλεί στη συνέχεια την εν λόγω NH3 σε «πελάτες σε διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας, κυρίως στην Ιαπωνία».

Η ACME σκοπεύει να προμηθεύει αμμωνία από το έργο της στην πολιτεία Odisha, το οποίο αναπτύσσεται επί του παρόντος σε πολλαπλές φάσεις και το οποίο αναμένει ότι θα παράγει σχεδόν 1,3 εκατομμύρια τόνους πράσινης NH3 ετησίως όταν κατασκευαστεί πλήρως – πράγμα που σημαίνει ότι μόνο το 30% αυτών των ποσοτήτων έχει προπωληθεί στην IHI.

Η ιαπωνική εταιρεία είχε προηγουμένως υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία για συνεπένδυση στο έργο, το οποίο αναμένεται να κοστίσει συνολικά 600 δισεκατομμύρια ρουπίες (7,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τον Αύγουστο, η ACME δήλωσε ότι θα διαθέσει 270 δισεκατομμύρια ρουπίες (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια), αν και δεν είναι σαφές αν αυτό αναφέρεται στο ποσό της επένδυσης που απαιτείται για την κατασκευή της πρώτης φάσης του έργου ή στη συνολική δέσμευσή της για το κόστος του εργοστασίου.

Η χρήση της αμμωνίας στην παραγωγή ενέργειας είναι αμφιλεγόμενη. Ενώ οι υποστηρικτές της στην Ιαπωνία έχουν υποστηρίξει ότι η χώρα έχει περιορισμένες επιλογές για την ανάπτυξη αιολικών και ηλιακών συστημάτων για την απαλλαγή του δικτύου της από τις ανθρακούχες εκπομπές, γεγονός που καθιστά αναγκαίες τις εισαγωγές καθαρού H2 και NH3, οι επικριτές έχουν επισημάνει ότι βραχυπρόθεσμα αυτό θα σημαίνει αναγκαστικά τη συνύπαρξη με ορυκτά καύσιμα.

Η συν-καύση αμμωνίας με άνθρακα, η οποία δοκιμάζεται ήδη από τη μεγαλύτερη ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ενέργειας JERA, έχει αντιμετωπίσει ιδιαίτερα έντονες επικρίσεις λόγω του υψηλού κόστους, ενώ εκπέμπει περισσότερο CO2 από μια μονάδα παραγωγής ενέργειας που καίει 100% φυσικό αέριο.

Ωστόσο, η IHI ανακοίνωσε επίσης αυτή την εβδομάδα τη συνεργασία της με τον αμερικανικό μηχανολογικό γίγαντα GE για την ανάπτυξη μιας τουρμπίνας ικανής να λειτουργεί με 100% αμμωνία.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιχορηγήσεις ύψους 3 τρις γιεν (21 δισ. δολάρια) τόσο για το εγχώρια παραγόμενο όσο και για το εισαγόμενο καθαρό υδρογόνο (και τα παράγωγά του), προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα κόστους με τα αντίστοιχα ορυκτά.