Η Pandora, ο μεγαλύτερος κοσμηματοπώλης στον κόσμο με βάση τις πωλήσεις των προϊόντων της, κάνει στροφή στην πράσινη εποχή, καθώς έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί εξορυσσόμενο ασήμι και χρυσό και κατασκευάζει πλέον μόνο με ανακυκλωμένα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία απαιτούν λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή τους.
Η δανέζικη εταιρεία, γνωστή για τα βραχιόλια-γούρια της αξίας 65 έως 95 δολαρίων, αγοράζει περίπου 340 τόνους ασήμι και έναν τόνο χρυσό κάθε χρόνο. Η αλυσίδα εφοδιασμού της παρήγαγε 264.224 τόνους CO2 το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.
Η χρήση ανακυκλωμένων, αντί για νεοεσκαμμένα μέταλλα, μειώνει τις έμμεσες εκπομπές CO2 της Pandora κατά περίπου 58.000 τόνους ετησίως, δήλωσε ο Mads Twomey-Madsen, ανώτερος αντιπρόεδρος επικοινωνίας και βιωσιμότητας.
Πώς θα μετριάσει τους κινδύνους η Pandora
Οι αλυσίδες εφοδιασμού με ανακυκλωμένα μέταλλα ενέχουν κινδύνους, καθώς ο κλεμμένος χρυσός μπορεί να πωληθεί ως παλιοσίδερα προς ανακύκλωση και είναι δύσκολο να αποδειχθεί η προέλευση των μετάλλων μετά την τήξη τους.
Για να μετριάσει τους κινδύνους, η Pandora χρησιμοποιεί ένα πρότυπο αλυσίδας επιμέλειας που αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο Υπεύθυνου Κοσμήματος (RJC). Το πρότυπο αυτό, για παράδειγμα, αποκλείει τα χρυσά νομίσματα και τις ράβδους χρυσού ως πηγή ανακυκλωμένου χρυσού.
Η Pandora, η οποία δήλωσε ότι έφτασε στο 100% ανακυκλωμένο ασήμι και χρυσό τον Δεκέμβριο, επενδύει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη μετάβαση, ένα κόστος που θα απορροφήσει αντί να μετακυλήσει στους καταναλωτές μέσω αυξήσεων των τιμών, δήλωσε ο Twomey-Madsen.
«Πληρώνουμε ένα ασφάλιστρο για την ανακύκλωση, επειδή πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τους προμηθευτές μας να κάνουν αυτές τις μεταβάσεις», είπε. Η Pandora αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με την πριμοδότηση.
Η Pandora απαιτεί από τους προμηθευτές της να αξιολογούνται με βάση το πρότυπο RJC από ανεξάρτητους ελεγκτές, συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης της πηγής του ανακυκλωμένου αργύρου. Στο πλαίσιο της μετάβασης, οι προμηθευτές της Pandora έπρεπε να διαχωρίζουν τα πιστοποιημένα ανακυκλωμένα μέταλλα από τα μη πιστοποιημένα, δήλωσε ο Twomey-Madsen.
Η Pandora, η οποία πούλησε 103 εκατομμύρια κοσμήματα το 2022, παράγει κοσμήματα σε δύο εργοστάσια στην Ταϊλάνδη και κατασκευάζει ένα τρίτο στο Βιετνάμ. Ανταγωνιστές όπως η Monica Vinader και η Missoma διαφημίζουν επίσης ότι χρησιμοποιούν 100% ανακυκλωμένο ασήμι και χρυσό.
Τα διυλιστήρια μετάλλων ανακυκλώνουν ασήμι από βιομηχανικούς καταλύτες, ακτίνες Χ, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και παλιά ασημικά. Λαμβάνουν ανακυκλωμένο χρυσό από απόβλητα κατασκευής κοσμημάτων και παλιά κοσμήματα.