Η Rezolv Energy υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης με το δίκτυο για τους αιολικούς σταθμούς Dunarea East και West στην επαρχία Constanța στη Ρουμανία. Οι δύο αιολικοί σταθμοί θα έχουν το ίδιο σημείο σύνδεσης.
Η εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα την Πράγα δήλωσε ότι υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης με το δίκτυο για το Dunarea East και West. Και τα δύο αιολικά πάρκα θα έχουν το ίδιο σημείο σύνδεσης. Ως εκ τούτου, η κοινή εγκατάσταση θα ταιριάζει με τον κοντινό αιολικό σταθμό Fântânele-Cogealac, ο οποίος με 600 MW είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη στον χερσαίο τομέα.
Η Rezolv αναπτύσσει το Dunarea East και West σε συνεργασία με τη Low Carbon. Οι τοποθεσίες βρίσκονται στις κοινότητες Adamclisi και Deleni σε επίπεδο έδαφος. Το έργο απαιτεί την κατασκευή ενός υποσταθμού 400 kV για την τροφοδότηση της παραγωγής στο δίκτυο μεταφοράς, το οποίο διαχειρίζεται η κρατική Transelectrica. Το Dunarea East και το Dunarea West βρίσκονται στο Adamclisi και στο Deleni στη νοτιοανατολική Ρουμανία.
Στόχος να τεθεί σε λειτουργία το 2026
Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, το αιολικό πάρκο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σταδιακά σε λειτουργία από το 2026. Η εταιρεία αποκάλυψε ότι θα πωλεί ενέργεια σε εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες μέσω μακροπρόθεσμων συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA).
«Μαζί με τον θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες, το Dunarea East & West θα παράγει μια τεράστια ποσότητα καθαρής ενέργειας για τους εταιρικούς καταναλωτές, προσφέροντας στις εταιρείες μακροπρόθεσμη σταθερότητα τιμών και ηρεμία όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού – καθώς και εγγύηση μείωσης των εκπομπών», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής για τη Ρουμανία Marian Pavel.
Η Rezolv δήλωσε ότι έχει περισσότερα από 2 GW σε δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας έτοιμη για κατασκευή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Dama Solar στη δυτική Ρουμανία θα είναι, με 1,04 GW, ο μεγαλύτερος σταθμός ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Η εταιρεία διαθέτει επίσης το αιολικό έργο Vifor 450 MW στην κομητεία Buzău. Πρόσφατα έλαβε ρυθμιστική έγκριση για το St. George, ένα μελλοντικό φωτοβολταϊκό πάρκο 229 MW στη βορειοανατολική Βουλγαρία.
Σε λειτουργία σημαντικές επενδύσεις ΑΠΕ στη Ρουμανία
Υπάρχουν νέα από έναν άλλο μεγάλο επενδυτή που εισήλθε στην αγορά πράσινης ενέργειας της χώρας μόλις πριν από λίγα χρόνια. Η Nofar Energy, διαχειριστής του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη Ρουμανία, αναμένει δάνειο ύψους 55 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Η χρηματοδότηση προορίζεται για δύο φωτοβολταϊκά έργα στην κομητεία Giurgiu στα νοτιοανατολικά. Η θυγατρική της εταιρείας RTG Solar Energy αναπτύσσει το έργο Iepurești ισχύος 169 MW. Ο ηλιακός σταθμός Ghimpați βρίσκεται επισήμως υπό την εταιρεία ειδικού σκοπού Solis Imperium.
Με κίνητρο τις νομικές μεταρρυθμίσεις και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν κατακλύσει τη Ρουμανία τα τελευταία χρόνια. Τα περισσότερα αφορούν τα φωτοβολταϊκά, και πολυάριθμες μονάδες σε κλίμακα κοινής ωφέλειας έχουν τεθεί πρόσφατα σε λειτουργία.
Η κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια τον Δεκέμβριο.
Η χώρα προφανώς αύξησε τη συνολική δυναμικότητα στον τομέα κατά το εντυπωσιακό ποσό των 1,6 GW πέρυσι, υπερδιπλασιάζοντάς την. Είναι ενδιαφέρον ότι οι prosumers – νοικοκυριά, ιδρύματα και επιχειρήσεις – αντιπροσώπευαν 1,1 GW. Αυτό τοποθετεί την κατηγορία στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης και της απαλλαγής από τον άνθρακα στη Ρουμανία.