Η Inter ΙΚΕΑ, ο σουηδικός κολοσσός με είδη σπιτιού, δήλωσε την Πέμπτη ότι στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 50% έως το οικονομικό έτος 2030, από τον προηγούμενο στόχο του 15%, τον οποίο έχει ήδη υπερβεί το 2023.

Η Inter IKEA, η οποία κατασκευάζει προϊόντα ΙΚΕΑ και ενεργεί ως δικαιοπάροχος για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων ΙΚΕΑ, στοχεύει στη μείωση των απόλυτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλη την αλυσίδα αξίας -από την παραγωγή πρώτων υλών έως τη χρήση και την απόρριψη των προϊόντων από τους πελάτες.

Ο στόχος μείωσης κατά 50% συγκρίνεται με το οικονομικό έτος 2016, ενώ ο προηγούμενος στόχος του 15% είχε τεθεί το 2017. Η εταιρεία μείωσε τις εκπομπές της κατά 12% κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, καθώς περισσότερες από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της μεταπήδησαν σε πλήρως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Θα είναι ακόμα μια πρόκληση και πολλή σκληρή δουλειά, αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένας ρεαλισμός στον στόχο του 50%», δήλωσε στο Reuters ο Par Stenmark, επικεφαλής υπεύθυνος βιωσιμότητας της Inter IKEA, σε συνέντευξή του.

Η Inter IKEA δήλωσε ότι οι εκπομπές, ανοίγει νέα καρτέλα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 24,1 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 κατά τους 12 μήνες έως τον Αύγουστο του 2023, έναντι 27,2 εκατομμυρίων τόνων κατά το οικονομικό έτος 2022. Οι εκπομπές του 2023 ήταν μειωμένες κατά 22% σε σύγκριση με το 2016.

Βοηθώντας στον περιορισμό των εκπομπών κατά τη διάρκεια του έτους, επιπλέον 142 ακόμη εργοστάσια της ΙΚΕΑ ή εργοστάσια προμηθευτών της, μεταπήδησαν σε 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, ανεβάζοντας το σύνολο σε 408.

Η χρήση πρώτων υλών από την ΙΚΕΑ αντιπροσωπεύουν το 45,9% των εκπομπών

Η χρήση πρώτων υλών όπως το ξύλο από την ΙΚΕΑ αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο (45,9%) των εκπομπών της εταιρείας, ενώ η χρήση προϊόντων ΙΚΕΑ στα σπίτια των πελατών αντιπροσωπεύει το 16,1%.

Το αποτύπωμα εκπομπών από υλικά μειώθηκε κατά 17% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, αλλά η ΙΚΕΑ δήλωσε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της ποσότητας των προϊόντων που κατασκευάζονται κατά τη διάρκεια του έτους.

Η ΙΚΕΑ άρχισε πέρυσι να χρησιμοποιεί κόλλα από βιομηχανικό άμυλο καλαμποκιού σε ένα από τα εργοστάσιά της σε ξύλινες σανίδες στη Λιθουανία, για να αντικαταστήσει την κόλλα που παράγεται από πετρέλαιο.

«Την εισάγουμε σταδιακά στην παραγωγή επειδή η διαθεσιμότητα δεν είναι πραγματικά υψηλή αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Stenmark. «Ανυπομονούμε πολύ να το επεκτείνουμε». Μόνο η κόλλα στα υλικά των ξύλινων σανίδων αντιπροσωπεύει το 5% των συνολικών εκπομπών της ΙΚΕΑ.

Στη μείωση των εκπομπών της ΙΚΕΑ από τη χρήση των προϊόντων στο σπίτι συνέβαλαν ο χαμηλότερος συνολικός όγκος πωλήσεων στον φωτισμό και τις συσκευές και το μεγαλύτερο μερίδιο των πωλούμενων ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων LED.

Η ΙΚΕΑ στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, χωρίς τη χρήση αντισταθμιστικών δικαιωμάτων άνθρακα.

Η εταιρεία υπέβαλε τους νέους στόχους της τον Νοέμβριο στην πρωτοβουλία Science Based Targets Initiative, η οποία θέτει πρότυπα για τους στόχους μείωσης των εκπομπών και αξιολογεί αν τα σχέδια των εταιρειών είναι αρκετά καλά.