Η ιταλική εταιρεία κατασκευής φορτηγών και λεωφορείων, Iveco Group συνεργάστηκε με τον γερμανικό χημικό όμιλο BASF για την ανακύκλωση των μπαταριών ιόντων λιθίου των ηλεκτρικών οχημάτων της (BEV), όπως δήλωσαν οι δύο εταιρείες την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία, για την οποία δεν δόθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Iveco για την κυκλική οικονομία, με στόχο την αύξηση της διάρκειας ζωής των μπαταριών και τη μείωση των συνολικών περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

Είναι, επίσης, σύμφωνη με τη λεγόμενη πολιτική προσέγγιση της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, η οποία επεκτείνει την ευθύνη των κατασκευαστών σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων που εισάγουν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του σταδίου μετά την κατανάλωση και του τέλους του κύκλου ζωής.

Η BASF, ένας από τους κύριους προμηθευτές χημικών ουσιών για μπαταρίες αυτοκινήτων, εγκαινίασε πρόσφατα ένα κέντρο παραγωγής υλικών μπαταριών και ανακύκλωσης μπαταριών στο Schwarzheide της Γερμανίας.

Βάσει της συμφωνίας με την Iveco, η BASF θα οργανώσει εκεί ολόκληρη τη διαδικασία ανακύκλωσης των μπαταριών ιόντων λιθίου που χρησιμοποιεί ο ιταλικός όμιλος στα φορτηγά, λεωφορεία και φορτηγά BEV, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής, συσκευασίας, μεταφοράς και ανακύκλωσής τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η BASF θα επεξεργάζεται μηχανικά τις μπαταρίες σε «μαύρη μάζα», από την οποία μπορούν να εξαχθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν πρώτες ύλες όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και το λίθιο. Στη συνέχεια θα προμηθεύει ανακυκλωμένα μέταλλα στην τοπική βιομηχανία μπαταριών της Ευρώπης.

Το «ευρύ δίκτυο συλλογής μπαταριών και οι δυνατότητες ανακύκλωσης της BASF στην Ευρώπη θα μας βοηθήσουν να κλείσουμε τον κύκλο από τις μπαταρίες στο τέλος του κύκλου ζωής τους στις νέες», δήλωσε η Angela Qu, Chief Supply Chain Officer της Iveco.