Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil κατέθεσε αγωγή κατά ακτιβιστών μετόχων στις ΗΠΑ και την Ολλανδία, για να εμποδίσει την ψηφοφορία επί ψηφίσματος για το κλίμα που έφερε ένας πράσινος ακτιβιστής, σε μια κίνηση που θα παρακολουθείται στενά από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως.

Ειδικότερα, ο ενεργειακός κολοσσός κατέθεσε μήνυση στην Follow This, μια ομάδα περιβαλλοντικών ακτιβιστών επενδυτών με έδρα το Άμστερνταμ, και την Arjuna Capital, εγγεγραμμένη σύμβουλο επενδύσεων, σε δικαστήριο του Τέξας στις 21 Ιανουαρίου. Η μήνυση αφορά την πρόταση που έχουν υποβάλει, η οποία καλεί την εταιρεία να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η συγκεκριμένη μήνυση είναι η πρώτη στην ιστορία της Exxon, και υπογραμμίζει μια αυξανόμενη αίσθηση απογοήτευσης σε ορισμένους εταιρικούς κύκλους, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι επιτρέπει σε πάρα πολλές προτάσεις περιβαλλοντικών ακτιβιστών να ψηφίζονται σε ετήσιες συνεδριάσεις.

H πρόταση της Follow This και της Arjuna, καλεί τους μετόχους της Exxon να πιέσουν την εταιρεία «να προχωρήσει πέρα ​​από τα τρέχοντα σχέδιά της και να επιταχύνει τον ρυθμό των μειώσεων της SEC στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η νέα προσπάθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει στόχους και χρονοδιαγράμματα Soll» στη συνέλευση των μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Οι στόχοι αυτοί, θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται τόσο όταν η εταιρεία παράγει ορυκτά καύσιμα όσο και όταν τα καίνε οι πελάτες της, όπως αναφέρει η πρόταση.

Παρόμοιες προτάσεις απορρίφθηκαν σε προηγούμενες ετήσιες συνεδριάσεις της Exxon, με την υποστήριξη των επενδυτών να μειώνεται από 27,1 τοις εκατό το 2022 σε 10,5 τοις εκατό το 2025.

Η απάντηση της Exxon

 Η Exxon, είπε ότι η πρόταση των Follow This και Arjuna παραβίασε τους κανόνες της SEC για τέτοιες αιτήσεις επενδυτών. Αυτοί οι κανόνες εμποδίζουν τις προτάσεις των μετόχων να υποβάλλονται εκ νέου κάθε χρόνο, εάν δεν συγκεντρώσουν αυξανόμενη υποστήριξη για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Exxon είπε ότι η πρόταση για το 2024 από τους Follow-low This και Arjuna δεν έφτασε το απαιτούμενο όριο SEC που πρέπει να υποβληθεί εκ νέου. Είπε επίσης ότι η πρόταση παραβίαζε έναν κανόνα μείωσης της SEC που απέτρεπε τις εκχωρήσεις μετόχων. Οι προτάσεις από την προσπάθεια «μικρο-στόχων και διαχείρισης» επιχειρηματικών αποφάσεων.

 Ο ενεργειακός κολοσσός, υποστηρίζει ότι η πρόταση θα βλάψει την επιχείρησή της και επομένως δεν είναι προς το συμφέρον των μετόχων. Η Follow This λέει ότι οι στόχοι μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή του κινδύνου απότομων πολιτικών παρεμβάσεων, του δικαστικού κόστους από αγωγές που σχετίζονται με το κλίμα ή της επένδυσης σε αδρανή περιουσιακά στοιχεία.

Οι μέτοχοι πιθανόν να πάρουν το μέρος της εταιρείας. Πέρυσι, περίπου το 90% ψήφισε κατά μιας παρόμοιας πρότασης ακτιβιστών. Η Exxon, ωστόσο, υποστηρίζει σύμφωνα με τη δικαστική κατάθεση ότι το νέο αυτό μέτρο θα πρέπει να απορριφθεί χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία, διότι θίγει την ικανότητα της εταιρείας να διευθύνει τις καθημερινές της δραστηριότητες και, το σημαντικότερο, επαναφέρει ένα ζήτημα που έχει ήδη κριθεί, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Exxon έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές από τις δραστηριότητές της στο καθαρό μηδέν έως το 2050. Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένους ευρωπαίους ανταγωνιστές, αντιστάθηκε στην πίεση να εισαγάγει έναν στόχο για τις εκπομπές που προκύπτουν από τη χρήση των προϊόντων της από τους καταναλωτές, όπως η πρόταση στην πραγματικότητα θα την ανάγκαζε να παράγει λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι η Arjuna Capital και η Follow This προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου για να θέσουν τους λεγόμενους στόχους «Scope 3» για τη μείωση των έμμεσων εκπομπών.