Η γαλλική πολυεθνική TotalEnergies SE θα αποκτήσει πλειοψηφικά μερίδια σε υπεράκτια αιολικά έργα 405 MW στη Δανία που αναπτύσσονται από την European Energy A/S στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εταιρικής σχέσης υπεράκτιας ανάπτυξης με τη δανέζικη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο νέες επενδύσεις του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού αποτελεί μέρος μέρος των ενεργειών της για την πράσινη μετάβαση και την υλοποίηση τη στρατηγικής της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η συμφωνία, η οποία εκκρεμεί ακόμη προς έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, θα προβλέπει ότι το δίδυμο θα αναπτύξει υπεράκτια αιολικά έργα στη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θα υποβάλει προσφορά στους επερχόμενους διαγωνισμούς υπεράκτιων αιολικών έργων της Δανίας, δήλωσε την Τρίτη η European Energy.

Στη Δανία, η TotalEnergies θα αποκτήσει μερίδιο 85% στο υπεράκτιο έργο Jammerland Bugt των 240 MW και μερίδιο 72,2% στο παράκτιο πρόγραμμα Lillebaelt South των 165 MW. Και τα δύο περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ανοικτών θυρών της δανικής κυβέρνησης για την προώθηση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων και διαθέτουν άδειες αποκλειστικότητας και σύνδεσης με το δίκτυο. Οι τελικές εγκρίσεις κατασκευής αναμένεται να εκδοθούν στα μέσα του 2024, ενώ η θέση σε λειτουργία των σταθμών θα πραγματοποιηθεί έως το 2030.

Η παραγωγή των δύο αιολικών πάρκων θα πωλείται στη χονδρική αγορά ή μέσω εταιρικών συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA).

Εκτός από τη Δανία, η TotalEnergies και η European Energy θα συστήσουν κοινοπραξία για την ανάπτυξη και κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Η τελευταία συμφωνία τους έρχεται σε συνέχεια μιας συνεργασίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο με στόχο την από κοινού κατασκευή και λειτουργία τουλάχιστον 4 GW χερσαίων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πολλές γεωγραφικές περιοχές.