Η δανέζικη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, European Energy και η ιαπωνική Mitsubishi HC Capital συνήψαν συμφωνία με την οποία η Mitsubishi θα αποκτήσει ποσοστό 20% της European Energy, επενδύοντας 700 εκατ. ευρώ (763 εκατ. δολάρια).

Η European Energy μπορεί να ενισχύσει τη θέση της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της σύμπραξης. Η εισφορά κεφαλαίου θα τροφοδοτήσει τη συνεχή επέκταση των δραστηριοτήτων της European Energy.

Συγκεκριμένα, η Mitsubishi HC Capital θα εγγραφεί σε περίπου 72 εκατομμύρια νέες μετοχές της European Energy και επιπλέον, θα αγοράσει περίπου τρία εκατομμύρια μετοχές από τους τρεις βασικούς μετόχους της τελευταίας, καθιστώντας την το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της European Energy, κατέχοντας το 20% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου.

Η European Energy δήλωσε ότι τα ακαθάριστα έσοδα της συμφωνίας θα της παράσχουν κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ από την έκδοση νέων μετοχών, προσθέτοντας ότι αυτή η κεφαλαιακή ενίσχυση θα συμβάλει στη συνεχή ανάπτυξη της εταιρείας, όπως αναφέρει το Recharge.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Mitsubishi HC Capital θα συνεργαστεί ενεργά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αξίας και της στρατηγικής ανάπτυξης της European Energy, μεταξύ άλλων μέσω της εκπροσώπησης στο διοικητικό συμβούλιο, αποκάλυψε περαιτέρω η European Energy.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων των ρυθμιστικών αρχών. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τι δήλωσαν οι Jens Due Olsen και Knud Erik Andersen της European Energy

Ο Jens Due Olsen, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της European Energy, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ενέργεια θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει την εταιρεία: “Η συνεργασία με την Mitsubishi HC Capital αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την European Energy. Η διεθνής παρουσία τους και η στρατηγική τους νοοτροπία αποτελούν κλειδί για την ενίσχυση της ανάπτυξης της εταιρείας μας, ιδίως με την αυξανόμενη ζήτηση κεφαλαίων στον κλάδο αυτό. Η συναλλαγή αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο μας στον μετασχηματισμό της πράσινης ενέργειας».

Ο Knud Erik Andersen, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της European Energy, πρόσθεσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που καλωσορίζω τη Mitsubishi HC Capital ως μέλος της ομάδας μετόχων μας. Ο στρατηγικός τους προσανατολισμός ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την τρέχουσα στρατηγική μας και τον στόχο της επέκτασης του αντίκτυπου της European Energy στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η εισφορά κεφαλαίου υπερτριπλασιάζει τα ίδια κεφάλαιά μας, προσφέροντάς μας αυξημένες ευκαιρίες για την επιτάχυνση της επιχείρησής μας».

Τι δήλωσε ο Takuji Naruse της Mitsubishi

Ο Takuji Naruse, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής του Επιχειρηματικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Mitsubishi HC Capital, σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνάπτουμε αυτή τη στρατηγική συνεργασία με την European Energy. Η Mitsubishi HC Capital βρίσκει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στην European Energy και περιθώρια για τη δημιουργία συνεργειών. Η Mitsubishi HC Capital, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τα πλεονεκτήματά μας στην αγορά, θα συνεργαστεί με την European Energy για την υλοποίηση της δημιουργίας αξίας και την απεξάρτηση από τον άνθρακα».

Υπενθυμίζεται ότι η European Energy είναι ένας από τους νικητές του διαγωνισμού Power-to-X της Δανίας, μέσω του οποίου η χώρα διέθεσε περίπου 167,7 εκατ. ευρώ σε κρατική στήριξη για την παραγωγή PtX με τη μορφή πράσινου υδρογόνου.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη για την προμήθεια υδρογόνου που παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου της Δανίας να επιτύχει δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης μεταξύ 4 και 6 GW έως το 2030 και της στρατηγικής της PtX, που δημοσιεύθηκε το 2021, σύμφωνα με την οποία οι υπεράκτιοι αιολικοί πόροι της χώρας παρέχουν καλές συνθήκες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το οποίο απαιτεί μεγάλες ποσότητες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.