Ο κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου BP διόρισε τον Μάρεϊ Αουχίνκλος ως μόνιμο διευθύνοντα σύμβουλο, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη. Ο Αουχίνκλος είχε αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Μπέρναρντ Λούνεϊ τον Σεπτέμβριο 2023.

Μέλος της BP από το 1998, μετά τη συγχώνευση με την Amoco, διετέλεσε οικονομικός διευθυντής από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν και ορίστηκε προσωρινός αντικαταστάτης του Λούνεϊ.

«Το διοικητικό συμβούλιο συμφωνεί απόλυτα ότι ο Μάρεϊ ήταν ο εξαιρετικός υποψήφιος και είναι ο κατάλληλος ηγέτης για την BP», ανέφερε ο πρόεδρος, Χέλγκε Λουντ, σε δήλωσή του την Τετάρτη.

«Είναι τιμή μου να ηγούμαι της BP – πρόκειται για μια σπουδαία εταιρεία με σπουδαίους ανθρώπους. Η στρατηγική μας – από διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία σε ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία ή από IOC σε IEC – δεν αλλάζει. Είμαι πεπεισμένος για τη σημαντική αξία που μπορούμε να δημιουργήσουμε», δήλωσε ο Αουχίνκλος, σε μια ένδειξη ότι η εταιρεία θα διατηρήσει την κατεύθυνση που ξεκίνησε ο Λούνεϊ, δηλαδή τη στροφή από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με το CNBC, είχαν δημιουργηθεί ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές της BP, η οποία θα μπορούσε να ωθηθεί προς μια εναλλακτική στρατηγική σε περίπτωση εξωτερικής πρόσληψης. Στελέχη της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του Αουχίνκλος, είχαν διαμηνύσει ότι η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας θα διατηρούσε την ίδια πορεία, παρά την αποχώρηση του Λούνεϊ.

«Κατά την άποψή μας, αυτό αποτελεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους μετόχους της BP βραχυπρόθεσμα, καθώς αντιπροσωπεύει συνέχεια για την επενδυτική υπόθεση. Ένας εξωτερικός υποψήφιος θα έφερνε περαιτέρω αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της επιχείρησης και ενδεχομένως περισσότερο θόρυβο γύρω από μια άλλη αλλαγή στρατηγικής», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής ευρωπαϊκών ερευνών της RBC, Biraj Borkhataria, σε σημείωμά του την Τετάρτη.

«Ο Μάρεϊ ήταν ο πιο λογικός διάδοχος, δεδομένου ότι είναι γνωστός και σεβαστός από την επενδυτική κοινότητα», πρόσθεσε. «Κοιτάζοντας μπροστά, με λιγότερη εστίαση στις εικασίες περί εξαγοράς και στις πιθανές αλλαγές στρατηγικής, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε θέση να επικεντρωθούν περισσότερο στο χαρτοφυλάκιο, στην υποκείμενη ανάπτυξη και στις πιθανές αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσαν.

Όπως και άλλες εταιρείες με παρελθόν που έχει εδραιωθεί στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, η BP πλοηγείται στη μετάβασή της προς πράσινες μορφές ενέργειας εν μέσω όλο και πιο αυστηρών διεθνών πιέσεων για την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Οι μετοχές της BP υποχώρησαν κατά 0,8% στο άνοιγμα της Τετάρτης στον απόηχο της ανακοίνωσης. Η Κέιτ Τόμσον παραμένει προσωρινή οικονομική διευθύντρια, ενώ η διαδικασία για τον μόνιμο διορισμό στη θέση αυτή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε εκπρόσωπος της BP στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.