Η βρετανικός ενεργειακός κολοσσός Shell συμφώνησε να πουλήσει τη θυγατρική της εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία σε μια κοινοπραξία πέντε κυρίως τοπικών εταιρειών έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από σχεδόν έναν αιώνα δραστηριοτήτων εκεί.

Ενεργή στη χώρα της Δυτικής Αφρικής από τη δεκαετία του 1930, η Shell αγωνίστηκε για χρόνια με εκατοντάδες διαρροές πετρελαίου στις χερσαίες δραστηριότητές της ως αποτέλεσμα κλοπής, δολιοφθοράς και λειτουργικών προβλημάτων που οδήγησαν σε δαπανηρές επισκευές και αγωγές υψηλού προφίλ, σύμφωνα με το Reuters.

Η Shell κρατά τον υπεράκτιο τομέα της Νιγηρίας

Από το 2021 επιδιώκει να πουλήσει την επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νιγηρίας, αλλά θα παραμείνει ενεργή στον πιο προσοδοφόρο και λιγότερο προβληματικό υπεράκτιο τομέα της Νιγηρίας.

Η Shell θα πουλήσει την εταιρεία The Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC) έναντι τιμήματος 1,3 δισ. δολαρίων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ενώ οι αγοραστές θα καταβάλουν πρόσθετη πληρωμή ύψους έως 1,1 δισ. δολαρίων που αφορά προηγούμενες απαιτήσεις κατά την ολοκλήρωση.

Η SPDC Limited της Shell διαχειρίζεται και κατέχει το 30% της κοινοπραξίας SPDC, η οποία κατέχει 18 μισθώσεις εκμετάλλευσης χερσαίων και ρηχών υδάτων. Η SPDC θα παραμείνει ο φορέας εκμετάλλευσης.

Άλλοι εταίροι στην κοινοπραξία είναι η κρατική Νιγηριανή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NNPC), η οποία κατέχει το 55%, η TotalEnergies (TTEF.PA), με 10% και η ιταλική Eni (ENI.MI) με 5%.

Εκτός από τις δραστηριότητές της και τις συμμετοχές της σε διάφορα πεδία βαθιά στη θάλασσα, η Shell εξακολουθεί να διαθέτει επίσης ένα εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου και άλλα περιουσιακά στοιχεία στη Νιγηρία.