Η ρουμανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV Petrom ανακοίνωσε δύο εξαγορές, στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κινητικότητας (mobility). Θα αγοράσει την Renovatio Asset Management, διαχειριστή 400 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Ρουμανία, και το 50% της Electrocentrale Borzesti, η οποία διαθέτει έργα πράσινης ενέργειας με συνολική προγραμματισμένη ισχύ 1 GW.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, η OMV Petrom θα αγοράσει το μερίδιο 50% της Electrocentrale Borzesti από την RNV Infrastructure. Ο αγωγός πράσινης ενέργειας του 1 GW αποτελείται από 950 MW σε αιολική ενέργεια και 50 MW σε φωτοβολταϊκά.

Τα έργα θα αναπτυχθούν περαιτέρω, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με την RNV Infrastructure, δήλωσε η OMV Petrom.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αιολικής ενέργειας καθώς και για τη μεγαλύτερη εξαγορά πράσινων έργων στη Ρουμανία. Τα τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο θα κατασκευαστούν στη βορειοανατολική Ρουμανία. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα ξεκινήσει τη λειτουργία του φέτος, ενώ τα αιολικά πάρκα θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά από το 2025 έως το 2027.

Η OMV Petrom σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 1,3 δισ. ευρώ με τη Renovatio έως το 2027

Όσον αφορά την άλλη εξαγορά, η Renovatio Asset Management κατέχει περισσότερους από 400 ηλεκτρονικούς φορτιστές στη Ρουμανία. Σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό τους σε περίπου 650 μέχρι το 2026.

Η OMV Petrom σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 1,3 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Ρουμανία με τη Renovatio μέσω της νεοσύστατης εταιρικής σχέσης έως το 2027, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης έργων. Η OMV Petrom αποκάλυψε ότι θα συμμετάσχει με έως και 350 εκατ. ευρώ στην απόκτηση και την κατασκευή τέτοιων έργων.

Με την εξαγορά του 100% των μετοχών της Renovatio Asset Management, η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου δήλωσε ότι θα γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης στον τομέα της ηλεκτρονικής κινητικότητας στη Ρουμανία.

Στο τέλος του 2023, η OMV Petrom είχε εγκαταστήσει ένα περιφερειακό δίκτυο 270 σημείων φόρτισης, μεταξύ άλλων μέσω συνεργασιών.

Verchere: Μετασχηματισμός της επιχείρησης για ένα μέλλον με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Οι εξαγορές αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024, μετά την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων, πρόσθεσε η OMV Petrom.

Η διευθύνουσα σύμβουλος Christina Verchere δήλωσε ότι οι συναλλαγές σηματοδοτούν σημαντική πρόοδο προς τη δημιουργία ενός ισχυρού και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Φιλοδοξία μας είναι να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα μετασχηματίσουμε την επιχείρηση για ένα μέλλον με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με τον Aurel Arion, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Renovatio, συνδυάζοντας τις δυνάμεις και τις αξίες τους, οι δύο εταιρείες θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και σε ένα υγιέστερο περιβάλλον για τη βιομηχανία και την κοινωνία.