Η Shell ανακοίνωσε τη Δευτέρα (8/1) ότι αντιμετωπίζει δαπάνες απομείωσης έως και 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο, που σχετίζονται κυρίως με τον κόμβο διύλισης και χημικών της Σιγκαπούρης, τον οποίο ο πετρελαϊκός κολοσσός θέλει να πουλήσει.

Ενόψει των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου την 1η Φεβρουαρίου, η Shell δήλωσε, επίσης, ότι οι συναλλαγές φυσικού αερίου θα είναι σημαντικά υψηλότερες από την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο, ενώ τα αποτελέσματα των συναλλαγών πετρελαίου αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερα κατά την ίδια περίοδο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο όγκος παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Shell αναμενόταν να ανέλθει σε 6,9 έως 7,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ένα ελαφρώς υψηλότερο εύρος από τις προηγούμενες προβλέψεις της. Αυτό έρχεται μετά την επανεκκίνηση της παραγωγής από τη Shell στα τέλη του περασμένου μήνα στη γιγαντιαία μονάδα LNG Prelude στα ανοιχτά της Αυστραλίας, μετά από τέσσερις μήνες συντήρησης.

Η upstream παραγωγή της Shell αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,83 έως 1,93 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα το τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο, ανέφερε σε εμπορική ενημέρωση τη Δευτέρα, ότι ο τομέας χημικών και προϊόντων της αναμένεται να εμφανίσει προσαρμοσμένη ζημία κερδών για την περίοδο.

Υποχώρηση μετοχών της Shell κατά 1,7%

Οι αλλαγές οδήγησαν τους αναλυτές της Barclays να μειώσουν το προβλεπόμενο προσαρμοσμένο λειτουργικό αποτέλεσμα της Shell για το τέταρτο τρίμηνο στα 5,9 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 11% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους. Οι μετοχές της Shell τη Δευτέρα υποχωρούσαν κατά 1,7%.

Η Shell ανέφερε ότι θα προβεί σε μη ταμειακές, μετα-φορολογικές απομειώσεις ύψους 2,5 έως 4,5 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο.

Αυτό περιλαμβάνει έως και 2,1 δισ. δολάρια για το διυλιστήριο των 237.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) και μια μονάδα αιθυλενίου 1 εκατ. μετρικών τόνων ετησίως στα νησιά Bukom και Jurong της Σιγκαπούρης, για τα οποία είχε ανακοινώσει πέρυσι μια στρατηγική αναθεώρηση.

Wael Sawan: Δεσμεύεται για ενίσχυση απόδοσης μετοχών

Τα κέρδη της Shell ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες κατά το προηγούμενο τρίμηνο, σε μια μικτή περίοδο αποτελεσμάτων για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Η εταιρεία επιτάχυνε τον ρυθμό των επαναγορών και ο διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων, δηλώνοντας ότι η εταιρεία προτιμά να διαθέτει κεφάλαια για επαναγορές αντί για εξαγορές.