Η γερμανική RWE υπέγραψε συμφωνία με τη σουηδική εταιρεία Vattenfall για τρία υπεράκτια αιολικά πάρκα αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δύο από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας συμφώνησαν η RWE τα πάρκα που βρίσκονται στα ανοικτά της Ανατολικής Αγγλίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η RWE στις 21 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι τα έργα, καθένα από τα οποία έχει προγραμματισμένη παραγωγική ικανότητα 1,4 GW, βρίσκονται στην υπεράκτια αιολική ζώνη Norfolk, που βρίσκεται 50 έως 80 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Norfolk στην Ανατολική Αγγλία. Η συμφωνία αγοράς αφορά τις εγκαταστάσεις Norfolk Vanguard West, Norfolk Vanguard East και Norfolk Boreas, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030.

Τα τρία έργα, τα οποία βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης για περισσότερο από μια δεκαετία, έχουν ήδη εξασφαλίσει δικαιώματα στο βυθό της θάλασσας, συνδέσεις δικτύου και άλλες βασικές άδειες λειτουργίας. Η RWE δήλωσε ότι τα έργα Norfolk Vanguard West και Norfolk Vanguard East είναι τα πιο κοντινά στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας, αλλά πρέπει ακόμη να εξασφαλίσουν ένα συμβόλαιο διαφοράς, ή CfD, σε έναν από τους επερχόμενους γύρους δημοπρασιών, όπως γράφει ο Darrell Proctor, από το Powermag. com.

Επανεκκίνηση του έργου Norfolk Boreas

Η RWE δήλωσε ότι θα επανεκκινήσει την ανάπτυξη του έργου Norfolk Boreas. Η Vattenfall είχε διακόψει τις εργασίες σε αυτή την εγκατάσταση νωρίτερα φέτος, λέγοντας ότι το Boreas δεν ήταν πλέον οικονομικά βιώσιμο. Η Anna Borg, διευθύνουσα σύμβουλος της Vattenfall, δήλωσε στο BBC ότι η νέα συμφωνία «με την RWE είναι σπουδαία νέα για την ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Vattenfall είχε ήδη υπογράψει συμφωνία προτιμώμενου προμηθευτή με τη Vestas για τουρμπίνες για τα έργα στο Νόρφολκ, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε ορίσει τη Siemens Gamesa ως προτιμώμενο προμηθευτή της. Η Vattenfall είχε δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούσε 92 από τις τουρμπίνες V236-15MW της Vestas, οι οποίες είναι το μεγαλύτερο μοντέλο της Vestas. Η Vestas κατονομάστηκε επίσης σε συμφωνίες αποκλειστικότητας για τα Norfolk Vanguard East και Norfolk Boreas. Η Vestas δήλωσε ότι οι Norfolk Vanguard East και Norfolk Boreas θα μπορούσαν να διαθέτουν έως και 184 τουρμπίνες V236-15MW μεταξύ τους.

Ο Sven Utermöhlen, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Offshore Wind, δήλωσε: «Με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Norfolk Offshore Wind Zone, αναλαμβάνουμε τρία καλά προηγμένα υπεράκτια αιολικά έργα από τη Vattenfall. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεργαστούμε με τη Vattenfall για την διευκόλυνση της συνέχειας της ομάδας, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχής παράδοση και η περαιτέρω ανάπτυξη των έργων. Εξίσου ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τις εταιρείες της αλυσίδας εφοδιασμού. Θα τα υλοποιήσουμε στο πλαίσιο του προγράμματος επενδύσεων και ανάπτυξης Growing Green».

Αυτό το γράφημα δείχνει τη θέση τριών υπεράκτιων αιολικών έργων που αγοράζει η γερμανική RWE από τη σουηδική Vattenfall. Τα τρία έργα, όταν ολοκληρωθούν, θα παρέχουν συνολικά 4,2 GW δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η RWE σχεδιάζει επενδύσεις 55 δισ. έως το 2030

Η RWE στην Ημέρα Κεφαλαιαγορών 2023 νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 55 δισεκατομμύρια ευρώ (60,7 δισεκατομμύρια δολάρια) παγκοσμίως από το 2024 έως το 2030, με στόχο την αύξηση του χαρτοφυλακίου καθαρής ενέργειας σε περισσότερα από 65 GW έως το 2030.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πιο σημαντικές βασικές αγορές μας εδώ και δεκαετίες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε τώρα να συμβάλουμε περαιτέρω στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου για την υπεράκτια αιολική ενέργεια», δήλωσε ο Tom Glover, Πρόεδρος της RWE στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η έγκαιρη και αποτελεσματική ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της εγχώριας ενεργειακής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και για την επίτευξη των στόχων μας για το καθαρό μηδέν. Χαιρετίζουμε πολύ τις πρόσφατες αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τις μελλοντικές δημοπρασίες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, οι οποίες μας παρέχουν την εμπιστοσύνη να επενδύσουμε και αποτελούν ένα θετικό βήμα για τη μεγιστοποίηση του δυναμικού καθαρής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, εξασφαλίζοντας σταθερές και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και δημιουργώντας θέσεις εργασίας καλής ποιότητας».