Η Helleniq Energy έχει θέσει ως στόχο τους επόμενους 3-6 μήνες να λήξει την πολυετή εκκρεμότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Για να επιτευχθεί αυτό, δύο είναι οι επιλογές: είτε θα προχωρήσει στην εξαγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας με απόκτηση του 65% που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ, είτε θα πωλήσει το μειοψηφικό ποσοστό της.
Όπως υποστήριξε χθες (18/12) ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, η συμμετοχή του 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας έγινε πριν από πολλά χρόνια, υπό διαφορετικές συνθήκες. Τώρα η δραστηριότητα είναι ευθέως ανταγωνιστική με αυτή της Helleniq Energy. Ως εκ τούτου, διαφαίνονται δύο επιλογές: είτε θα προχωρήσει στην εξαγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας με απόκτηση του 65% που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ, είτε θα πωλήσει το μειοψηφικό ποσοστό της. Ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ είχε παγώσει εδώ και χρόνια αλλά η ακύρωσή του επισημοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες. Τον τελευταίο καιρό έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Η διοίκηση του ομίλου Helleniq Energy παρακολουθεί «στενά» -όπως είχε γίνει γνωστό διά στόματος Ανδρέα Σιάμισιη κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου- την υπόθεση πώλησης του διυλιστηρίου που διαθέτει η ρωσική Lukoil στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος παρακολουθεί στενά την εξαγορά του διυλιστηρίου, διότι δραστηριοποιείται και επενδύει στις γειτονικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Είναι λάθος να μην παρακολουθούμε κατ’ ελάχιστο την εξαγορά του» καθώς είναι πιθανό να υπάρξει αγοραστής που θα επιδιώξει να επεκταθεί και στην ελληνική αγορά καυσίμων, είπε ο επικεφαλής της Helleniq Energy. Πρόσθεσε πως ο όμιλος δεν ενδιαφέρεται για εξαγορές διυλιστηρίου, αλλά δεν θα μείνει αδρανής σε περίπτωση που αλλάξει χέρια η βουλγαρική μονάδα.
Στο ραντάρ της στρατηγικής του ομίλου φαίνεται πως μπαίνει το δίκτυο πρατηρίων της θυγατρικής της Lukoil καθώς θα επέτρεπε τη διεύρυνση της παρουσίας στην αγορά της Βουλγαρίας με λογική επένδυση. Επιπλέον, η αγορά της Βουλγαρίας φαίνεται ελκυστική και στο πεδίο των ΑΠΕ και μέσα στο 2024 -2025 μπορεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες στο πεδίο των φωτοβολταϊκών.
Ξανά σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων το 2024
Τέλος, εκ νέου σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί εντός του 2024 ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων με την Helleniq Energy να διαμηνύει πως θέλει αυτό να επιτευχθεί «το συντομότερο δυνατό». Το θέμα φαίνεται πως βρίσκεται πλέον στην άλλη πλευρά. Ως αίσια εξέλιξη χαρακτηρίστηκε άλλωστε η πρόσφατη έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής της γειτονικής χώρας. Η θυγατρική της Helleniq Energy, Vardax, η οποία έχει την κυριότητα του αγωγού, είχε υποβάλλει αίτημα τον Νοέμβριο του 2022, ώστε να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία, πράγμα που επιλύθηκε. Πλέον, χρειάζεται να οριστικοποιηθεί το θέμα από την πλευρά της Β. Μακεδονίας ως προς τον τρόπο λειτουργίας του αγωγού και να κλείσει η εκκρεμότητα που παραμένει ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι το «ανοικτό» ζήτημα αφορά στη δικαστική διαμάχη των ΕΛΠΕ με τη Βόρεια Μακεδονία στο διαιτητικό δικαστήριο του Παρισιού, που έληξε υπέρ του ελληνικού ομίλου σχετικά με την αθέτηση από την πλευρά του γειτονικού κράτους των συμβατικών του υποχρεώσεων σε προμήθεια τουλάχιστον 500.000 τόνων πετρελαίου ετησίως. Αν και έχει υπάρξει απόφαση που δικαιώνει τη Helleniq Energy, δεν έχει πληρωθεί το ποσό που επιδίκασε το δικαστήριο. Το διαιτητικό δικαστήριο, επιδίκασε στην Helleniq Energy το 80% της απαίτησης των 32 εκατ. ευρώ που διεκδικούσε.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες για την επαναλειτουργία του αγωγού πράγμα που άλλωστε δεν μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη.
Για την πρόσφατη πώληση ποσοστού 11% της Helleniq Energy από το ΤΑΙΠΕΔ και τον όμιλο Λάτση, η διοίκηση τόνισε χθες πως το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να διορίζει 3 στα 11 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, αν και πλέον ελέγχει λιγότερο από 35%. Αναμένεται να προταθεί στη γενική συνέλευση τροποποίηση του καταστατικού σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο θα προτείνει τρία μέλη του Δ.Σ. αν διατηρεί ποσοστό μεταξύ 25% και 35%. Πριν από την πώληση του 11%, το Δημόσιο πρότεινε μέχρι επτά στα 13 μέλη του Δ.Σ. και καθόριζε τον πρόεδρο. Η διοίκηση είπε χθες πως οι δύο βασικοί μέτοχοι του ομίλου διατηρούν το 71% και εξακολουθούν να συνεργάζονται, ενώ με την πρόσφατη μετοχοποίηση η μετοχή απέκτησε διασπορά και η Helleniq Energy έγινε πιο ορατή στις διεθνείς αγορές.