Ο κλάδος παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα επεκτείνεται διεθνώς, καθώς η ενοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος, η αύξηση των διασυνδέσεων και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα Βαλκάνια και ειδικά στη Ρουμανία για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αυξάνουν την εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας.
Η εμβληματική κίνηση της ΔΕΗ για την απόκτηση της Enel Romania άνοιξε τον δρόμο των επενδύσεων εκτός Ελλάδας και ο ενοποιημένος ηλεκτρικός χώρος δημιουργεί σημαντικά οφέλη στις ελληνικές εταιρείες ενέργειας που επιλέγουν να επενδύσουν στα Βαλκάνια, επιτυγχάνοντας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για το ελληνικό σύστημα με χαμηλότερο κόστος επένδυσης.
Στόχος της ΔΕΗ είναι να καταστεί ηγέτιδα δύναμη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και η απόκτηση της Enel Romania κάνει τη ΔΕΗ πιο ανταγωνιστική στην παραγωγή πράσινης ενέργειας αυξάνοντας τις πηγές ενέργειας που παράγουν σε διαφορετικές ώρες ώστε η εταιρεία να έχει συνεχή παραγωγή πράσινης ενέργειας. Πλέον όπως εξήγησε, χθες μιλώντας στο συνέδριο του ot.gr η κυρία Έλενα Γιαννακοπούλου Διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ, καθώς το ηλεκτρικό σύστημα είναι διασυνδεδεμένο, δημιουργούνται οφέλη και για την Ελλάδα από την επέκταση στην παραγωγή πράσινης ενέργειας στη Ρουμανία.
Σημειώνεται ότι η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας. Είναι νούμερο 1 στην παραγωγή πράσινης ενέργειας στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που δημιουργεί σημαντικές συνέργειες και συμπληρώνει τη στρατηγική της ΔΕΗ.
ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις στους Διαχειριστές και τα δίκτυα των Βαλκανίων
Η ανάγκη ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος και η ανάγκη για περισσότερες δυνατότητες ανταλλαγής ενέργειας για να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές, οδηγούν σε περισσότερες επενδύσεις στις διασυνδέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει και το μοντέλο της εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο αντίστοιχων εταιρειών (Διαχειριστών) των γειτονικών βαλκανικών χωρών. Τόνισε ότι πραγματοποιεί επαφές με χώρες των Βαλκανίων καθώς, δεδομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, του αραιού δικτύου στα δυτικά Βαλκάνια αλλά και της οικονομικής ευρωστίας του ΑΔΜΗΕ, ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή.
«Ο ΑΔΜΗΕ θα μπορούσε να συμβάλει και με την οικονομική του ευρωστία και με την τεχνογνωσία του και με την πιστοληπτική του δυνατότητα να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στα δίκτυα αυτών των κρατών και αν δημιουργηθεί μια αμοιβαία επικερδής κατάσταση με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο των Διαχειριστών χωρών όπως Β. Μακεδονία, Σερβία και Μαυροβούνιο».
- Helleniq Energy
Και η Helleniq Energy προχώρησε πρόσφατα σε δύο «πράσινα» deal στη Ρουμανία, μια αγορά που έχει περιθώρια ανάπτυξης αφού είναι λιγότερο ώριμη από την ελληνική.
H εταιρεία το καλοκαίρι εισήλθε στην αγορά ΑΠΕ της Ρουμανίας με συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 800 MW, επισπεύδοντας την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού για τουλάχιστον 1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και άνω των 2 GW το 2030.
Ειδικότερα, η θυγατρική της εταιρεία HELLENiQ Renewables υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την MYTILINEOS για την κατασκευή και απόκτηση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία, με συνολική ισχύ 211 MW. Τα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το Δ’ Τρίμηνο 2023 έως το Γ’ Τρίμηνο 2025. Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται πως θα ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για να καλύψει τις ανάγκες 100.000 νοικοκυριών.
Παράλληλα, η HELLENiQ Renewables προχώρησε σε συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW στη Ρουμανία.
Ταυτόχρονα, όπως έχει αναφέρει η διοίκησή της στη Ρουμανία τα μεγαλύτερα περιθώρια για επενδύσεις στις ΑΠΕ συνδυάζονται με προοπτικές αύξησης της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα και στη ρουμανική αγορά διασφαλίζονται υψηλότερες αποδόσεις για τις «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
- Intrakat
Η επέκταση στις ΑΠΕ στη Ρουμανία είναι στα άμεσα σχέδια της Intrakat. Ειδικότερα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να προχωρήσει η Intrakat σε εξαγορά αδειών αιολικών πάρκων στη Ρουμανία, με στόχο να εδραιωθεί στην αγορά της Ρουμανίας τόσο στις κατασκευές όσο και στην ενέργεια ανεβάζοντας το ανεκτέλεστο των έργων της στη χώρα στα 2,5 δισ. ευρώ στην επόμενη τριετία, από 1,2 δισ. ευρώ σήμερα.
Αντίστοιχα και στην αγορά των ΑΠΕ η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει στη Ρουμανία ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας.
Υπενθυμίζεται, ότι στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο Όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 1,8 GW και τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW και σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW. Η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει και την ανάπτυξη 11 αδειών σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,9 GW.
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Διαθέτοντας ήδη ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος πάνω από 130 MW σε Βουλγαρία και Πολωνία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στοχεύει να επεκταθεί στην Αλβανία και τη Ρουμανία, αναπτύσσοντας στις τέσσερις αγορές έως το 2030 έργα συνολικής ισχύος άνω του 1 GW. Πιο συγκεκριμένα, στη Βουλγαρία σχεδιάζει να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της στα 300 MW, από περίπου 30 MW που είναι τώρα, διεκδικώντας ένα συνολικό μερίδιο από τις «πράσινες» μονάδες 3 GW που προβλέπεται να αναπτυχθούν στη χώρα έως το τέλος της 10ετίας.
Στον τομέα της ενέργειας, και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται βλέποντας πια την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σχεδιάζοντας την κατασκευή και νέων θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Ολοκληρώνει την τρίτη θερμική μονάδα (στην Κομοτηνή), πρόκειται να χτίσει μια τέταρτη και σχεδιάζονται και κάποιες άλλες ενώ πρόσφατα συμφωνήθηκε και η κοινή επένδυση της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή της πρώτης θερμικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία.
- Μυτιληναίος: Διεθνοποιημένο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ
Με έμφαση στη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων του ο όμιλος Μυτιληναίος και στον τομέα των ΑΠΕ επεκτείνεται εκτός Ελλάδας. Το μοντέλο ανάπτυξης του ομίλου στις ΑΠΕ περιλαμβάνει την κατασκευή έργων ΑΠΕ τα οποία πουλάει προκειμένου με τα έσοδα αυτά να χρηματοδοτεί την ανάπτυξή του, και στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσει και μεταβιβάζει σε άλλες εταιρείες έργα ΑΠΕ στα Βαλκάνια.
Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις 5 ηπείρους, είναι της τάξεως των ~4 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε λιγότερο ώριμα στάδια ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 6,4 GW.
Το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας πλέον ξεπερνά τα 13GW και η εταιρεία έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα & Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης ~ 1,3 GW.
Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 626MW, στο Εννεάμηνο του 2023 ανήλθε σε 725 GWhs. Από αυτές οι 436 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 289 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.