Τα ηλιακά συστήματα αναμφισβήτητα στη χώρα μας αποτελούν μια διαχρονική επιλογή για την κάλυψη αναγκών. Γνώρισαν «άνθηση» πριν περίπου τέσσερις δεκαετίες στην Ελλάδα, με τις ταράτσες πολυκατοικιών να γεμίζουν από συστήματα. Η φθηνή ενέργεια που προσφέρουν, σε μια χώρα που έχει ηλιοφάνεια για πολλές ημέρες του χρόνου, σε συνδυασμό με τη γρήγορη απόσβεση ήταν οι βασικοί λόγοι που ώθησαν στην ανάπτυξη του κλάδου. Μάλιστα, οι ελληνικές βιομηχανίες γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη και γρήγορα απέκτησαν εξαγωγικό χαρακτήρα. Προγράμματα επιδότησης των τελευταίων χρόνων έδωσαν νέα «πνοή» στον κλάδο και το ενδιαφέρον για τα συστήματα εκδηλώθηκε πρόσφατα και λόγω του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», με τις αιτήσεις να ολοκληρώνονται στο τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, ο κλάδος διατήρησε το εξαγωγικό του προφίλ και το 2024. Συγκεκριμένα και το 2023 και το 2024 το εξωτερικό αποτέλεσε τον κύριο αποδέκτη της εγχώριας παραγωγής ηλιακών συλλεκτών με το ποσοστό εξαγωγών να αυξάνεται από 59,3% το 2023, σε 66,2% το 2024. Οι επιχειρήσεις την περσινή χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το energygame.gr, προσπάθησαν να αντισταθμίσουν την πτώση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, με την αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι πωλήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με του 2023. Στη μείωση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, το 2024 συνέβαλε το κλίμα «αναμονής» από πλευράς κόσμου, μέχρι να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επιδότησης θερμοσιφώνων. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις των δεξαμενών παρατηρείται πως οι συνολικές πωλήσεις το 2024 κατέγραψαν μείωση 5,7%, σε σχέση με το 2023. Μείωση 15,7% κατέγραψαν οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά, με την εικόνα να είναι διαφορετική σε σχέση με τις πωλήσεις στο εξωτερικό, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση των εξαγωγών κατά 8,5%. Το ποσοστό των εξαγωγών αυξήθηκε από 41,1% το 2023 σε 47,4% το 2024.
Σε σχέση με τις πωλήσεις ηλιακών συλλεκτών διαπιστώνεται ότι το 2024 εμφανίζεται μια μείωση των συνολικών πωλήσεων συλλεκτών κατά 10.3%. Η ελληνική αγορά χάνει το ένα τέταρτο της δυναμικότητας της και αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση των εξαγωγών κατά 6,9% καθαρά. Το ποσοστό των εξαγωγών ανήλθε σε 66,2% το 2024. Με άλλα λόγια παρατηρείται πως ο εξαγωγικός χαρακτήρας του κλάδου διατηρήθηκε για ακόμα μια χρονιά.
Αξίζει, βέβαια, να τονιστεί η συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία. Όπως είχε αναφέρει κ. Κώστας Βαλάσκας, ερευνητικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, μιλώντας πριν λίγους μήνες σε εκδήλωση της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, η συνολική εισφορά του κλάδου για το 2023 σε όρους ΑΕΠ ανερχόταν σε 350 εκατ. ευρώ και σε όρους απασχόλησης υπολογίζονται σε 8.945 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, από το 2021 έως το 2023 η διείσδυση των θερμικών συστημάτων στον οικιακό τομέα ήταν στο 38%, άρα έχουν ήδη επιτευχθεί οι στόχοι του ΕΣΕΚ του 2031. Σε ένα φιλόδοξο σενάριο που παρουσίασε ο κ. Βαλάσκας η διείσδυση των θερμικών συστημάτων θα μπορούσε να ανέλθει το 2030 στο 60% από 37,6% με βάση το ΕΣΕΚ και σε 90% από 49% που προβλέπει το 2050. Ο κ. Βαλάσκας επεσήμανε πως είναι ξεκάθαρη η προσφορά αυτών των συστημάτων για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και πως υπάρχουν περιθώρια διείσδυσης των συστημάτων.
Διαβάστε ακόμη