Προχωρά η ανάπτυξη του φιλόδοξου project για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα μεταφέρει καθαρή ενέργεια από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το έργο έχει όνομα «Διάδρομος Πράσινης Ενέργειας Κασπίας-Μαύρης Θάλασσας-Ευρώπης» ή πιο απλά Green Energy Corridor και για την υλοποίησή του συνεργάζονται τέσσερα κράτη: το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, ενώ θετικά βλέπει τη συμβολή της σε αυτό η Βουλγαρία, αλλά και κάποια κράτη της Κεντρικής Ασίας. Στο μεταξύ, η Τουρκία μέσω ξεχωριστής συνεργασίας που ξεκίνησε με το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και τη Βουλγαρία επιχειρεί να αφήσει «στα χαρτιά» άλλα ανταγωνιστικά projects και να αναδειχθεί εκείνη ως βασική διαδρομή καθαρής ενέργειας προς την Ευρώπη.

Η τελευταία είδηση από το πεδίο του Green Energy Corridor ήταν η ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), η οποία θα διασχίζει τη Ρουμανία από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας έως τα σύνορά της με την Ουγγαρία και αποτελεί βασικό υποέργο του συνολικού εγχειρήματος. Η διασύνδεση θα περνά από το Βουκουρέστι και θα ενώνεται με το δίκτυο της Ουγγαρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το έργο έχει προσελκύσει μεγάλους επενδυτές όπως η Abu Dhabi National Energy Company (TAQA), αλλά και η Meridiam, επενδυτές που εμπλέκονται και στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ (Great Sea Interconnector).

Με αφορμή την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας, ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Sebastian Burduja, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας για το έργο HVDC αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και σηματοδοτεί ένα καθοριστικό στάδιο στη μεταμόρφωση της Ρουμανίας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και στρατηγικό παίκτη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Σε διεθνές επίπεδο, το έργο θα ενισχύσει την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ενοποίηση των αγορών ενέργειας και θα ενδυναμώσει την ασφάλεια εφοδιασμού για τους καταναλωτές στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τις δυνατότητες εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς γειτονικές χώρες. Το έργο αποτελεί βασικό στοιχείο του Πράσινου Διαδρόμου (Green Energy Corridor), ο οποίος θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες της περιοχής».

Αίτημα προς την ΕΕ για χρηματοδότηση του Green Energy Corridor

Υπενθυμίζεται πως πριν έναν μήνα είχε πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη σύνοδος μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Στο επίκεντρο της συνόδου βρέθηκε η αξιοποίηση του δυναμικού ανανεώσιμης ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και η πρόοδος του Green Energy Corridor. Είχε εξεταστεί, δε, η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο εγχείρημα, πιθανόν με την κατασκευή υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, ενώ στις συζητήσεις βρέθηκε και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του project από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο είχαν υπογράψει μια Κοινή Επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, Νταν Γιόργκενσεν, ζητώντας να αναγνωριστεί ο Green Energy Corridor ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI). Είχε αποφασιστεί επίσης, ότι η Transelectrica, ο φορέας διαχείρισης του ρουμανικού ηλεκτρικού δικτύου, θα υποβάλει αίτηση για την ένταξη του έργου στο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου της ΕΕ το επόμενο διάστημα.

Το φιλόδοξο έργο Green Energy Corridor έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση των προμηθειών ενέργειας της Ευρώπης μέσω της αξιοποίησης ΑΠΕ. Η Ρουμανία βρίσκεται στο επίκεντρο του project και επιδιώκει να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ένωση, υποδεχόμενη ποσότητες καθαρής ενέργειας από την Κασπία και μεταφέροντας αυτές τις ποσότητες προς την Κεντρική Ευρώπη.

Τα projects που αναπτύσσει η Ελλάδα και ο διπλωματικός πυρετός για τον GSI

Η Ελλάδα επιδιώκει να αποκτήσει έναν παρόμοιο ρόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να λειτουργήσει ως «πύλη εισόδου» πράσινης ενέργειας για την ΕΕ από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Προς αυτόν τον σκοπό, αναπτύσσει έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο (GREGY), η ηλεκτρική διασύνδεση που θα καταλήγει στη Γερμανία (GAI), η διασύνδεση με τη Σαουδική Αραβία, και φυσικά η…διαβόητη διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ (Great Sea Interconnector ή GSI), που έχει δώσει πολλά «επεισόδια» τον τελευταίο χρόνο.

Όσον αφορά αυτό το «ενεργειακό σίριαλ», εντείνονται οι διεργασίες προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι έρευνες βυθού ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου. Το βασικό εμπόδιο που βρίσκει το project είναι η επιθετική στάση της Τουρκίας, η οποία θεωρεί πως θίγονται τα συμφέροντά της στην περιοχή. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται πως το έργο θα προχωρήσει, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει έμπρακτη στήριξη από τη Γαλλία, την ΕΕ, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, 14 Απριλίου, πρόκειται να βρεθεί στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας. Επιπλέον, αναμένεται και ο ελλιμενισμός του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στον Πειραιά.

Ο ρόλος της Τουρκίας στα έργα μεταφοράς καθαρής ενέργειας που αναπτύσσονται στην περιοχή

Η Τουρκία, πέρα από την επιθετική στάση που επιδεικνύει στο ζήτημα των ερευνών για τον Great Sea Interconnector, επιδιώκει να εμποδίσει και την ανάπτυξη του Green Energy Corridor. Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, πρόσφατα συναντήθηκαν οι υπουργοί Ενέργειας της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν, στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor) και υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για τη μεταφορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας.

Ο προτεινόμενος χερσαίος διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας που θα διασχίζει την Τουρκία αποτελεί έναν προφανή ανταγωνιστή για το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ενέργειας που θα συνδέει τη Γεωργία με τη Ρουμανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας (Green Energy Corridor), αλλά και για τον Great Sea Interconnector. Η Τουρκία έχει κάνει ξεκάθαρο πως επιδιώκει να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη. Ήδη, από το έδαφός της περνάει ο Turkstream, η μοναδική πηγή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών για την Ευρώπη που παραμένει ενεργή, αλλά και ο TANAP, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Η Τουρκία με το project μεταφοράς καθαρής ενέργειας που προσπαθεί να αναπτύξει, επιδιώκει να αποκτήσει ανάλογο διαμετακομιστικό ρόλο προς την Ευρώπη και στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Τέλος, επιστρέφοντας στα εγχώρια και στον Great Sea Interconnector, το σίγουρο είναι πως αν δεν επιλυθούν τα γεωπολιτικά ζητήματα που συνοδεύουν το project, δεν μπορεί να σταλεί μήνυμα προς τους επενδυτές του έργου ότι δεν θα υπάρχει μελλοντικό πρόβλημα. Αυτή η διάσταση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κάποιος πως πλέον υπάρχουν και άλλα παρόμοια projects που αναπτύσσονται στην περιοχή, όπως ο Green Energy Corridor, αλλά και το νέο εγχείρημα που προωθεί η Τουρκία. Συνεπώς, η χρηματοδότηση από επενδυτές ή άλλους φορείς είναι πιο πιθανό να κατευθυνθεί προς τα έργα με τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Η Ελλάδα, λοιπόν, θα πρέπει να εξασφαλίσει αυτήν την ασφάλεια για τους επενδυτές, προκειμένου να υλοποιήσει τον στόχο της να γίνει εκείνη ενεργειακός κόμβος και «πύλη καθαρής ενέργειας» για την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη